;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 14-Nov-2006 08:31 Email | Share | Bookmark
MUFFIN COKLAT





MUFFIN COKLAT

Bahan A [Kacau rata]

1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan papercup dalam acuan apam dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 15 minit dengan api sederhana.
7. Sejukkan dan hiaskan dengan krim coklat

KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair dalam kuali yg diisikan sedikit air.
3. Bila nampak separuh coklat telah cair tutup api.
4. Kacau lagi coklat sampai semua cair.
5. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
6. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.



Quote:

Nabialishad ~~ wah ini lagi kreatip..masuk segala inti dalam tu..boleh gak kkliz acuba nanti..
me myself ~~ ..mmg sedappp...
Mama Haris Hakimi@Along ~~ sorilah..muffin tu dah abis laaa...
izah hasan hafizah_ch@yahoo.com ~~ mmg kkaliza kena buh paper-cup dalam acuan apam tu sebab apper-cup tu jenis kertas biasa bukan yg tebal tu..
MamaFaMi ~~ aduhhh..baik2 Mama..jomlah cuba buat pulak..senang jer..kacau macam cekodok jer...
Ida ida@medix.com.my ~~ kakliza hanya gunakan serbuk koko biasa jer...tapi mmg dark n rich muffin ni..rugi kalau x cuba buat...
kempot mie_393@yahoo.com ~~ coklat ni mmg peberet kebanyakan orang..termasuklah anak2 kkliza...
Ini=>Su ~~ wauu..rajinnya masak...
sure seronok anak2 bila ada hdangan baru kat meja....anyway TQ sebab sudi mencuba resepi kkliza...
~ mummy damia ~ ~~ wa..kira memang memberikan semangat betuilah muffin ni yer..Alhamdulillah...
EDORAS ~~ bukan untuk Raya Haji la...untuk makan bila masa dimana jua anda berada...
Liza*Ummi Haziq&Hazim* ~~ kakliza suka kukus sebab rasa lebih lembut dan moist..
eeeeh..nama kita sama laa....
adinda nazahs@yahoo.com ~~ so far kakliza dah tulis buku ANEKA TALAM & KUEH LAPIS terbitan alaf21...n TQ kerana sudi menjenguk fp kakliza..






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net