;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Dec-2006 14:12 Email | Share | Bookmark
Laksam



LAKSAM TERENGGANU

BAHAN

1/2 kg ikan..kembung/selayang...bakar dan ambil isi
3 cawan santan ( 1 biji kelapa)
3 ulas bawang kecil
1 hiris halia
1 sudu besar lada hitam....tumbuk
garam secukupnya

ULAMAN...[mayang/racik/hiris halus]
Taugeh.....buangkan akar
kacang panjang
kobis
kacang botol
Daun kesum
bunga kantan
timun

SAMBAL....[ ditumbuk saperti sambal belacan]
Cili api
Cili merah/hidup
Belacan
Air limau kasturi/limau nipis

Bahan penting.....
Laksanya...macam kuetiauw tu...(selalunya k.Liza beli siap dan balik buat kuah kat rumah jer....belum tamat belajar buat laksanya lagi...)

CARA:
1. Masukkan semua bahan untuk kuah dalam periuk dan masakkan perlahan-lahan sampai mendideh.
2. Rasakan masinnya.
3. Hidang bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.
4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi atau limau nipis.


Quote:

aae ~~ mmg sedap..
zana ~~ kat Terengganu ni kalau malas masa..beli jer kat pasar malam or pasar tani..or even kat kedai pun banyak jual..
Mona ~~ nyumm...nyummmy..sedap..nak pulak terasa lemak dan masa tu..
Su susyirah@yahoo.com.my ~~ sorila..kakliza x amik order..tak sempat nak buat la..by the way bulan 2 ni kakliza akan mengajar kat bakery FAST tu buat Kek berasaskan keju..
RosLeenda ~~ belum tentu yg kkliza masak tu sedap..mana tahu selera orang lain..lain pulak rasanya..
MUZA ~~ sedapp...tapi sorila..kakliza buat sikit jer ..so udah abis laaa...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net