;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Dec-2006 03:52 Email | Share | Bookmark
Mee Kari

mee kari


MEE KARI

Bahan

1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.


Quote:

[mummy jam ~~ biasalah aklau perut lapar..mmg semua nampak terliur..
mein ~~ kakliza ni kkdg tu bizi giler..so tumpuan nak menulis tu tak der..tu yg lambat jer nak posting..mengenai laici tu mmg gunakan 2 tin [1 tin jer gunakan airnya..1 tin lagi buat siram bila nak dihidangkan].. buahnya kalau takmo mesin boleh masukkan gitu jer..
Ida ida@medix.com.my ~~ so far kat tempat kkliza ni mee kuning ni tak lah diragui..semuanya buatan melayu... kakliza pernah makan bihun kari..boleh tahan gak..
RosLeenda ~~ kalau Leen mai Kerteh boleh la kakliza jamu apa saja yg nak makan..tapi jgn yg susah2 dah ler..alham,dulillah Leen selamat dari banjir..mmg sedih sungguh tenguk banjir kali ni..
RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com ~~ kalau nak senang..beli jer..tapi kkliza suka buat..baru puas makan..boleh ulangmakan..alamak..makin gomok laaa..
MamaFaMi ~~ jom kta buat...pastu tepek la resepinya jugak..
Mom of four ~~ ooo..kiranya kitanya keluarga orang minyak la kannn..nanti rajin2kan melihat dan mencuba resepi2 di fp ni..
Nabialishad ~~ boleh sajaaa...
mommy_d&d ~~ mmg sedappp..
mummy zimahnmizah ~~ hehhe lagu zaman muda tu...kami ni kira sama jer
ciku_nunu ~~ siap..mee kari mangkuk besar satu....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net