;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 30-Jan-2007 22:13 Email | Share | Bookmark
Kek Keju Strawberry

Kek Keju Strawberi
anak kkliza no3 teringin nak jamu kawan study-groupnya yg akan pergi ke sekolah Berasrama Penuh di KL..
dia demand nak pizza daging dan kek ni..




KEK KEJU STRAWBERRY

Bahan A [Crust]

200 gm biskut chipsmore
80 gm butter

Cara
1. Biskut dihancurkan.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 160'C selama 10 minit.

Bahan B [Filling ]
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan C
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar

2 s/b tepung jagung

Hiasan
strawberry filling
fresh cream

Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan C kedalam bahan B. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada Bahan A tadi.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 70 minit.
10. Biarkan kek dalam oven beberapa jam.
11. Hiaskan dengan fresh cream dan strawberry filling.
12. Masukkan dalam petisejuk untuk semalaman.
13. Potong gunakan pisau yg telah dipanaskan atas api.
14. Hidangkan





Quote:
1. ida ida@medix.com.my ~~ hahaha.. ...ok per kalau ngingau kek..jgn ngigau panggil mamat lain dah lerr...

2. rinnchan ~~ sabo je la mak beruang niii...
3. Che Sakura ~~ ~~ boleh gunakan biskut coklat chipsmore tu jer..
4. sue ~~ cuba je la buat..insyaAllah akan jadi...jgn-jgn hb u yg asik suh buat nanti...
5. chendana ayu_cendana@yahoo.com ~~ jomlah buat..nanti asik teringat jer tauuu...
6. unnybee ~~ kakliza pun bangga kerana u mendapat pujian dari hb..hai makin bertambah sayang ler cik abang tu ...
7. misa misa_ibu@yahoo.com.sg ~~ bukan bergeliga..tapi kebetulan buat kueh atau masakan yg berlainan..so nak share ngan adik2 sini...
8. jeff ~~ kalau dah makan lagi yummyyyy...
9. fadzliali ~~ mahap la dk..keknya udah abis itu malam jugakkk...
10. zura zura1827@yahoo.com ~~ lain orang lain caranya.. kakliza rasa tula la..mana lah kakliza kenai nani..kalau nina tu kenai gaklah dalam alam siber ni...
11. RaqynRafiqin elsyazw@yahoo.com ~~ bulan depan kkliza pun akan takder tukang makan sebab anak no3 tu dapat masuk MRSM Alor Gajah Melaka..so jauh laaa...
12. mamazieza ~~ ala mama...jomlah kita buat..pastu kasi jela anak buah makan nanti...
13. fizan yusop ~~ terimakasih fizan...nanti anak fizan pun mesti pandai juga sebab makpak melinium le ni semuanya bijak bistari...
14. Edoras ~~ hahhahha..lawak jer nak order sampai 2 dozen...
15. zakiah ~~ kakliza suka gunakan limau kasturi sebab buah limau tu senang dapat kat mesia ni...cheese cream tu mmg kkliza suka buat 250gm jer sebb loyang kkliza kecik dan sekali makan dah selesai..abis...tak payah simpan lama2..
16. mamahouse ~~ kek keju mmg tak perlu gebu.. dia macam bengkang jer..tapi lembut..texture tu sedap..lain dari rasa bengkang..hanya yg dah makan jer tahu kesedapannya... jangan putus asa..nanti insyaAllah lain kali sure jadipunya...
17. mommy_d&d ~~ hehehhe..mmg sedap...
18. aunidayini ~~
19. wantai @ salismaphoto.com ~~ boleh saja...bila senang nanti boleh cuba..
20. mieza ~~ memula buat tu mmg kkdg rupa paras tu kurang kot..
kakliza pun pernah gitu..

21. Ana suzana_raman@silterra.com ~~ salam perkenalan...n TQ sebab sudi menjenguk fp kakliza...tapi ahli tingkap pun tak kisah laa...
22. sahar+zabar=wani&mimi zabariahhassan@yahoo.com ~~ mmg sedap..sekali adap jer tu...
23. MamaFaMi ~~ sabo jelaaaa ... ..mmg mamaFaMi tak nampak kek keju tu...
24. Hanie hanie2011@yahoo.com ~~ TQ...sib baik jatuh centa ngan fp..kalau ngan tuan dia..tak ke haru tu...
25. hellikonia ~~ mmg sedap kalau gunakan biskut chipsmore tu..
26. shasha ~~ kakliza pernah buat kek keju tak gunakan cream of tartar..
biasa jer..so ok jer tak gunakan cream of tartar tu...
semalam kakliza buat kek keju macam ni tapi kkliza buh filling stoberi dalam adunan kek tu.. anak kakliza dan kawan2nya komen sedap... tapi nak buh pure stoberi ni ,..kat sini mana ade fresh stoberi...












View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net