;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-Mar-2007 09:41 Email | Share | Bookmark
Pekan Ahad Anak Bukit, Alor Setar

asam
ikan
ikan lagi
sayuran
tulang segar
ayam yg telah dilayukan
nasi ulam
sup tulang
arini kak liza nak shopping kat Pekan Ahad di Anak Bukit Alor Setar/Kedah..
bukanlah shopping kain baju atau barangan lain tetapi biasalah kakliza sure shopping ikan/ayam dan sayuran...

Pasar ni hanya dijalankan pada setiap pagi Ahad...
so kalau kkliza ada kat umah mertua tu mmg tak akan lepaskan pleuang..
sambil membeli lauk maskaan untuk keluarga kkliza akan berjamu mata tenguk sana tenguk sini...
just 5 minit jalan kaki dari umah mertua..

ada bermacam-macam dijual...
antaranya daging lembu/kerbau yg baru sembelih....
so kkliza borong tulang sampai 2 kilo..buat sup tulang..
pergghhhh..berminyaklah muncung mulut dok hirup sup....




ayam yg telah dilayukan..dipotong mengikut kemahuan pembeli..
so balik just basuh dan masak jer...


tak kurang bermacam-macam jenis ikan..samada ikan sungai..sawah atau laut..
udang ketam..sotong ..semua ada laaa...
pilih saja ..sampaikan juling mata dan kempis dompet...
kkliza beli kepala ikan nak masak kari kepala ikan..
tapi mertua kkliza potong kepala tu pada bahaian kecil so kkliza tak jadi amik gambar..
nanti bila kkliza buat kari kepala ikan..kkliza akan posing maut disini...




nasi ulam utara..yg ada sayuran kerabu digaulkan ngan ikan kering dan udang kering goreng dan tumbuk...
di makan ngan asam rebus sayur keladi...
memang sedap..tak payah nak susah payah buat...


disamping tu kkliza beli juga asam keping yg begitu cantik keringnya..
asam jawa yg dibuangkan biji dan dikepal bulat besar..
macam bom tangan jer nampaknya...
kkliza beli juga belacan tumbuk tapi terlupa amik gambo...


sayuran pula bermacam2 antaranya cendawan tiram..kacang bendir..
dan segla macam jenis sayuran kampung...





Quote:
1. MamaFaMi ~~ hahahhaha... mmg berminyaklah muncung mulut..lemak tulang tu...kkliza seronok p pasar..macam2 boleh plan nak masak bila tenguk bahan kat pasar tu...
2. dOd ~~ mmg seronok shopping tu..sampai tak muat troli pasar yg kkliza bawak tu..dasat weeyyyyyy......
3. mamazieza ~~ hahahha..mmg sah macam reporter je ngan camera yg tergantung kat leherku...kak liza ni mmg seronok p pasar...pelik kannnn...
4. jeff ~~ ..tapi sapa yg ada kalestrol tinggi kena berwaspada bila makan sup tulang ni...
5. F&F (Ummi Afi & Dania) fha279@hotmail.com ~~ TQ sb sudi wajib jenguk fp kakliza... diet kak liza pun hancus jugaaa...
6. SAL, taman aman a.s riz_watie@yahoo.com ~~ tak dan nak habaq..dan tak dan nak p mana balik kali ni..sat sangat. nanti cuti sekolah lain kkiza balik pulak..don wori..boleh jumpa punya...
7. umi-kal Nasution kaynasution@hotmail.com ~~ tu pasal kalau kkliza balik Anak Bukit mmg kkliza x miss p situ..sambil beli jamu mata...syukkkk..sampai tak sedo bakul sorong tu dah penuh sarat...
8. mommy_d&d ~~ mmg pun kkliza sokmo beli benda2 tu..saja buat buah tangan untuk jiran dan kawan tganu..padahal sokmo2 jer balik kedah...
9. Shida Aziz - Sweet Frosting ~~ mmg betui..kalau dah layurkan tu..masak kari/gulai sedap sikit..daging dia pejal jer..
tapi kalau nak masak nasi ayam atau sup kkliza suka beli yg belum layurkan tu...
10. pinky180 ~~ kakliza rasa ada kot..tapi kkliza x beli pun sebab MIL tak pesan punnn...
11. Nini hazlini5555@yahoo.com ~~ jgn keliru...kakliza mmg duduk Tganu..kat Kedah tu umah mertua...so cuti sekolah kkliza balik situ.. le ni kkliza x kisah dah bawak camera p pasar..selamber jer kkliza zap sana zap sini....
12. ima ~~ w'salam ima..TQ sebab jadi pengunjung fp kakliza..umah mertua kkliza depan Masjid Anak Bukit..simpang Taman Aman tu...rumah warna kuning..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net