Want your
own Fotopage?






 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 31-Mar-2007 13:58 Email | Share | Bookmark
Ikan Masak Taucu

Ikan Masak Taucu
kakliza cukup suka makan ikan masak taucu..tapi anak-anak kurang..
ntah apa sebab tak pastilah la pulak..
tapi semalam kkliza beli ikan cermin besar..isinyanya nampak so freshhhh..
anyway..kat sini mmg ikan super duper fresh..sampaikan kalau nak p pasar..kena makan..bagi kenyang dulu baru boleh p sana..
kalau tak..semua yg nampak akan masuk bakul..
at last ntah bila pulak la masuk periuk..dok bertapa sonsang dalam peti sejuk tua tu...

anyway masa kakliza masak taucu ni anak kkliza dah tak sabar nak rasa..
so bila makan..anak dara tu betui2 punya pulun..
siap pesan lenkali masak lagi macam ni..
kkliza usik..len kali Lina pulak masak..mak makan jer...
menjeling sakan dia...
itulah dia sidara hanieliza...





IKAN MASAK TAUCU

Bahan-bahan

2 keping Ikan cermin[boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]
1/2 cawan taucu
1 batang timun [potong kecil]
1/2 batang carrot [potong kecil]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/k gula
1 s/k kunyit
air secukupnya
minyak

bahan mayang/hiris
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
3 biji cili besar merah
3 biji cili hijau
3 labu bwg besar

Cara:
1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.
4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.
5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.
6. Hidangkan bersama nasi putih.


Quote:
1. dOd ~~ agaknya mak-mak kita dulu mmg suka masak ikan taucu yer..mak kakliza pun suka jamu kami adik badik masakan ni...
2. rinnchan ~~ mmg betui..kakliza pun hanya buat kerabu pucuk paku tu jer ..dah ok..banyak la pulak makan....
3. MYBAZAAR mybazaar07@yahoo.com ~~ TQ...
4. fizan yusop ~~ kkliza mmg suka lauk masakan lama-lama..rasa sedap jer..tapi anak2 asik ayam jerrrrr...kkaliza dulu masa baru pindah ke Terengganu pun bawak taucu dari KL..
5. iNaa ~~ akan kakliza tunggu laporannya nanti....boleh saja gunakanikan apapun..or even kkliza penah buat gunakan ayam..sedap gak..masam2 masin.....
6. jie jie ~~ ikan cermin ni isinya lembut..so kalau masak apa pun best..tambah pulak taucu dana sam jawa tu..kalau nak tahu...jom cuba..sure nak masak lagi nanti.. sib baik masa kkliza masak tu..semua makan dengan selera...
7. ida isk ~~ mmg betui..kalau makan waktu sahur mmg sedap sebab masam masin...
8. mamazieza ~~ mmg betui la..kkliza pun suka buh taucu dalam bihun goreng..esok kak liza kena masak bihun goreng taucu...
9. F&F (Ummi Afi & Dania) ~~ buat dekk..pastu anto sepinggan kat kakliza
10. MamaFaMi ~~ baru jer kakliza bagitahu mamazieza..nak buat bihun goreng taucu...
11. :zura iegirl0709@yahoo.com ~~ hehhehehe...
12. rozzan ~~ nanti kakliza nak cuba buh santan dalam masakan taucu..sure lemak masam masin tu...
13. :MUZA ~~ buat taucu ngan udang..nanti kakliza nak cuba gak laa...
14. nabialishad ~~ hahahha..memang kecur... kalau kakliza buat pedas..alamtnya kkliza makan sensorang laaaa...
15. ina Uzir eina_u@yahoo.com ~~ kakliza pekatkan masakan ni ngan campuran air asam jawa...
16. kenna enna.ahmad@gmail.com ~~ terimakasih kerasa sudi menjenguk fp kakliza dan juga mencuba resepi didalamnya..
17. Koleksi NJ Alini ~~ kakliza dah ada banyak pinggan mangkuk laa...terimakasih la....
18. mommy_d&d ~~ terimakasih...kakliza x larat la...dah lama tinggalkan lari berganti-ganti laaa...
19. Shida Aziz - Sweet Frosting ~~ kakliza beli taucu YOE'S tu jer..
20. mummy jam ~~ kakliza x berani masukkan ciliapi..nanti anak2 kepedasan..pastu kakliza kehangatn tinger..kena nyanyi rock n roll oleh my dear darling..sebab anak dia x makan podeh...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net