;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 2-Apr-2007 12:54 Email | Share | Bookmark
Puding Lapis Kaca

 
arini kkliza masuk kelas..
jangan tak tahu....kakliza p kelas masakan...
aceli kkliza mmg minat nak belajar masak.....
kkliza belajar masak nasi beriani dan laukpauknya dan juga dessert...
kebetulan rumah yg mengajar tu dekat sesangat ngan umah kakliza..
tak sempat nak masuk gear 3 dah sampai umah Hajjah Rohmah [Artee Melur]
jadi kkliza kenalah rebut peluang ini...

so ni dia....





PUDING LAPIS KACA

Bahan A

13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa]

Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air

pewarna > merah, hijau dan kuning

Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci.
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.


Kak liza selalu gunakan serbuk agar-agar cap bintang..paket hijau dan beratnya 10 gm..
regenya hanya rm1.60


le ni kakliza beli berdozen-dozen suapay bila nak buat puding, agar dan dadih..stok sentiasa ada...


Sembang kak liza
Quote:

1. MamaFaMi ~~ heehehhhe..kkliza dah lama idamkan nak belajo puding ni..so mmg puas hati laa ...
2. dOd ~~ ada orang lain buat lagi shuntek woooo...
3. iNaa ~~ lagi kakliza suka sebab kalau masak ada tukang komen..rasa dan boleh suruh cuci apa yg patut padan...
4. MUZA ~~ kiranya puding ni sempoi jer.tak der teor..susu cair..dn segala banyak bahan lain...
5. ilda ~~ kkliza ada nampak orang buat hantaran..mmg cunnnnnn....
6. M&R ~~ eh..dah penat buat..kenalah makan..nanti basi lorrr....
7. RosLeenda rosleenda86@yahoo.com ~~ kak liza akan tunggu hasil reportnya...
8. ummi Nurin::mieza ~~ nanti kalau jadi ..ceritalah akt sini...
9. Kristal mastura@tmmsb.com.my ~~masak nak lapiskan lapisan/warna seterusnya..cuba rasa dulu permukaan lapisan bawah tu..kalau ada rasa melekit sikit2..cepat tuangkan ngan perlahan [gentle] lapisan seterusnya..buat puding ni mmg kena banyak sabooooo..jgn gopoh...
10. azie anggerik177@yahoo.com ~~ kalau sudi share resepi ..kkliza pun sudi mencuba...
11. ida isk merpati66@yahoo.com ~~ buat..jangan tak buat...buat sampai jadi...
12. ida isk merpati66@yahoo.com ~~ jgn pening kepala..letakkan bahan A dan B berselang seli..cuma bila nak letakkan agar yg bersantan tu..amik 4 senduk dn warnakan..pastu baru tuangkan atas lapisan agar2 yg jernih [air]..ulang sampai abis berselang seli agar ada santan dgn agar2 takder santan.
13. asti asti_harliani@yahoo.com ~~ kkliza pun masih belajao memasak...ingin menambahkan ilmu...
14. :mommy_d&d -~~ betui...buat percubaan masak takleh tergopoh gapah..nanti ada yg hangit....
15. ciku_nunu ~~ mmg betui..puding ni perlukan kesabaran
16. RaqynRafiqin ~~ ilmu tu tak pernah habis...
14. Nina nanti jangan lupa buat puding ni dan beritahu kat sini...camera kkliza ni jenis CANON jer...
15. rinnchan ~~ mmg pun kalau buat hantaran mmg cantikkk
16. zana/ros ~~[/b ] hehhehe...
[b] 17. nina ~~
dah belajar buat kueh nanti mai habaq kat sini...
18. ina Uzir eina_u@yahoo.com ~~ nanti kakliza tenguk...kalau belum ada..kkluza akan tuliskan resepinya....
19. nana ~~ mmg sayang gak nak makan..tapi kalu tak makan..membazir pulak..lagila sayang...
20. ummi Nurin::mieza ~~ kakliza pun pernah buat kek span coklat dan letak topping keju..lagi sedap..sebab kek span hanya gunakan minyak..so taklah oily..digabungkan ngan keju lemak berkeirm tu.aduhhh terangkat...
21. zully@mama dhia ~~ kkliza ucapkan terimaksih kerana sudi mencilok resepi dari fp kakliza..nanti ciluk jerlaa..tak kisah punya.......
22. Adhadi Mohd adhadi@gmail.com ~~ mmg sedap....
23. reez eyzan_3524@yahoo.com ~~ anak2 kkliza kurang suka puding ni..tapi kkliza nak belajar buat so kkliza belajar jer..
24. missniceprice2u missniceprice2u@yahoo.com ~~ kkliza takder buat kelas masakan/baking ..tapi sekali sekala kalau ada bakery supply panggil kakliza p ajar laaa...lagipun kakliza kat Terengganu bukan KL...
25. elise ~~ hahhaa..serbuk agar2 dah berwarna tak sesuai la..nak kena gunakan yg plain/clear..so kalau buh warna macam2 kaler taklah efek warna tu...
26. cik_bawang ~~ waalaikumusalam ..terimakasih kerana sudi mencuba resepi kkliza...kalau nak linkkan fp kakliza..diucapkan terimakaksih la..kakliza amat gembira...
27. mrs.apple ~~ memula potong tu mmg sayang gak nak makan..tapi nanti semut yg makan..lagi sayang...
28. zura zura1827@yahoo.com -~~ jom try...jangan tak try..try sampai berjaya...
29. justme ~~
30. ckrcky ckrcky@yahoo.com ~~ masak ni perlukan praktikal..macam latihan untuk memahirkan diri..anyway tahniah atas kejayaan cemerlang..
31. ckrcky ckrcky@yahoo.com -~~ silakan tumpang lalu tapi jangan lupa datang lagi...
32. unnamed anakumie_05@yahoo.com.my ~~ kakliza gunakanserbul agar2 cap bintang paket hijau rege dalam RM1.60 berat 10 gram. boleh gunakan serbuk agar2 lain tapi kaau serbuk NONA ada macam lembek sikit bila dah jadi nanti..so kena pandai2 cari serbu agar-agar...
33. unnamed anakumie_05@yahoo.com.my ~~ kak liza gunakan serbuk agar2 saperti yg kkliza paste gambo tu..kalau serbuk agar2 tu 10 gm 1 paket..kena gunakan 3 paket..tapi kena timbang laaa...
34. Shida Aziz - Sweet Frosting info@mysweetfrosting.com ~~ apa kata shida gunakan serbuk agar2 pula..senang la..cepat kerja..
35. mummy jam ~~ masa nak susunkan warna tu kena kreatip sikit..
36. rozzan ~~ hoped one fine day u will try puding ni...
37. Ayu sriayuri@yahoo.com.sg ~~ kalau nak tunjuk step by step..nanti bila kkliza buat..akan kkliza cuba amik gambo...aceli kena berhati2 masa nak tuangkan lapisan seterusnya sbb kalau buat gopoh2 mmg adunan tu akan tercampur..so kena lapiskan perlahan2..very gentle..lemah longlai..sopan santun gitu...dan kena chek lapisan tu tak terlalu pejal atau cair supaya lapisan tu melekat antara satu sama lain..









View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net