Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Apr-2007 16:29 Email | Share | Bookmark
PECAL atau ROJAK SAYUR

 
kawan kkiza bernama Zakiah atau Zai nak makan pecal..so dia bertanya resepi pada kakliza..
kkliza ni bab makan sayur..mmg suka punya....macam kambing jer..
then lepas dia masak dia pun anto pada kakliza suruh check pas or not..
kalau ikutkan for the first timer..mmg pas..cuma pecal tu dia terlupa taruk garammm...
patuutlah rasa kkliza makan rasa tawar..ingatkan dia masuk less garam....
so kakliza sempat posing sebelum mencuba...




PECAL atau ROJAK SAYUR

Bahan Sayuran

1 ikat daun pucuk ubi
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1 batang timun [hiris nipis]
2 butir tahu [goreng dan potong nipis]
daun salad
telur rebus [optional]
garam

Cara
1. Pucuk ubi, kangkong dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengn sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3. Taugeh dibersihkan dan basuh. Toskan.
4. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.

Bahan Kuah
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan jus asam jawa
15 tangkai cili kering [potong dan basuh]
3 ulas bawang merah
sedikit belacan
3 s/b minyak
gula
garam

Cara
1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Buangkan kulitnya. Mesin kasar.
2. Panaskan minyak dan gorengkan cili kering, bawang merah dan belacan sehingga wangi.
3. Mesinkan cili kering, bawang dan belacan dengan jus asam jawa sehingga halus.
4. Gaulkan dengan kacang tanah yg telah dihancurkan.
5. Masukkan gula dan garam. Rasakan secukupnya. [jika pekat boleh tambah air sikit demi sikit]
6. Hidangkan dengan bahan sayuran.



CELOTEH KAK LIZA:

Quote:
1. jie jie jie_6004@yahoo.com ~~ rasanya epcal jawa l sebab aklau pecal tganu dia ada bahan saperti ikan, santan dan lada hitam dan mangga muda..
nanti kkliza buat dan tuliskan resepi..cakap pasal pecal tganu..dah terliur dah ni...
2. Syerah&Zainul ~~ kkliza pun dah lama tak makan..pcal ni syuk makan ramai2..tu yg maleh nak buat...takder sapa nak makan..anak2 bukan makan pucuk2 kayu gini...
3. lin gatsuleen@yahoo.com ~~ hi dear..TQ for being my silent reader..nanti kkliza emel yer..
4. + your 1 stop wedding photog+ ~~ TQ..
5. cek de sam ~~ boleh gak kirim..tapi sayangnya yg buat tu hanya sepinggan tu ejr..orang kasi..nanti kkliza buat lain yer..
6. elise ~~ hehhehe...nanti kkliza tolong lapkan air liur yg meleleh tu..

7. rinnchan ~~
pecal ni versi jawa lorr..
8. nabialishad ~~ setuju tu intan..mmg kalau ori jawa..sure tangkap leleh wooo...ayah kambing ni ada janggut tak...?jangan marah....lagi banyak sayur..lagi best..
9. MamaFaMi ~~ sedapppp...BTW dapat tak sms kkliza tengah malam tu...
10. pinchesska pinchesska@yahoo.com ~~ ya ning..lama enggak ngomong2..bizi banget daaa...
11. umi-kal Nasution ~~ hahhahaha..bagus idea tu..nanti kalau nak jumpa kkliza ..kakliza buat pecal jer sebagai hidangan yer...
12. maklang maklang_06@yahoo.com ~~ buat maklang..makan sayur bagus tau..jom kita kawan ngan kambing...hahhaha..jgn marah yer..
13. Ryna's Beauty Body Boutique ~~ TQ atas reminder tu..
14. RosLeenda ~~ mmg sedap..jomlah cuba buat...
[/size]





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net