;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 19-Apr-2007 12:13 Email | Share | Bookmark
Cupcake n new assistant

my new assitant
digital kicthen scale
sedang bekerja
baru kuar oven
untuk klinik rantau
close-up..
lagi close-up swirl...
arini setelah berhempas pulas melawan kemalasan..
akhirnya kkliza berjaya membuat orange cupcake menggunakan new assistant dan digital kitchen scale tu......

cuba tenguk mug tu besar mana...then bayangkan besar mana mixer tu..
mmg puas hati la.. enjin pun diam jer...


digital kitchen scale..tukar ngan kupon COSWAY..capacity 5 kgs./11lbs.
Retail RM129.00
FREE 36 redemption coupun [RC]
or 1 RC + RM39.90
or 12 RC + RM19.00

kakliza buat Orange Cupcake dan isingnya gunakan resepi mamazieza...
TQ darling..seronok sesangatttt......
mission is not imposibble...

ni dia resepinya...rugi tak cuba..memang sodap banget...
sorila mama..kakliza copy n paste dari emel mama jer.....






Quote:
ORANGE CUPCAKE /KEK OREN MAMAZIEZA


Bahan2nya

300 gm butter
300 gm gula [kakliza kurangkan gula 280 gm]
5 biji telur (guna 4 biji putih sahaja - satu lagi pi aarr goreng)
320 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar fresh orange juice
2 sudu besar sunquick (kalau takde pun takpe)
1 sudu teh orange paste
setitik warna oren atau pun kuning telur... (ikut suka arrr)

Cara
Mula-mula mama kasik putau butter ngan gula sampai kembang
pastu mama masukkan telur satu-satu sampai kembang dgn high speed
Dah tu masukkan tepung tadi... (ayak lerr dulu n gan baking poder tu), kaup rata..
masukkan segala jus tadi dan bakar sampai masak.....
Kek ni sedap.... tak manis sangat dan just nice camtu...
tak caya try.. kalau percaya... simpan ehehehehe... .
feedback jgn luperr....



BUTTER CREAM ICING

Bahan
250 gm butter/shortening
300 marvello
100 ml air
300gm gula [kakliza kurangkan jadi 270 gm]
(Ni dimasak atas dapur ngan api yang selo.. dan kacau setakat gula hancur jerrr.. pastu angkat dan sejukkan)

2 Sudu besar tepung gandum
1 sudu besar susu pekat [kakliza x masukkan sebab maleh nak buka susu pekat]

Memula Pukul butter dan marvello hingga kembang dan masukkan air gula tadi sambil pukullllllllll sampai dia nangis-nangis... hehehe.

Masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan 1 sudu besar susu pekat tadi dan pukul lagi pelan-pelan.... selo.. selo.. sampai dia kembang dan gebu putih..licin berkilat....



kak liza seronok sangat buat cupcake ni..
nanti akan cuba lagi cupcake coklat mamazieza yg aritu pulak...
yg kkliza ubah tu..mama jangan marah yer..
kakliza nak kurangkan manis..
takut kena attack diabetis walaupun result darah kkliza semalam everything so fine....


Quote:

ORANGE CUPCAKE

Ingredients

300 gm butter
280 gm castor sugar
5 eggs [use 4 white eggs]
320 gm flour ]
1 tsp baking powder ] shift together
2 tbsp fresh orange juice
2 tbsp sunquick
1 tsp orange paste
Orange/yellow colouring [optional]

Method
1. Cream butter and sugar until fluffy.
2. Add in eggs one at a time and beat again at high speed.
3. Add in the the sifted ingredients.
4. Add in fresh orange, sunquick and colouring.
5. Scoop into the muffin tins layered with paper cups.
6. Bake in a preheated oven at 170 celcius for 30 minutes



Butter Cream Icing

Ingredients

250 gm butter/shortening
300 gm marvello
100 ml water
270 sugar
2 tbsp flour

Method
1. Boil water and sugar. Keep aside.
2. Beat the butter and marvello until fluffy.
3. Add in the boiled sugar and flour.
4. Beat again at medium speed until fluffy.


CELOTEH KAK LIZA....
Quote:
1. Lees noralees@gmail.com ~~ waalaikumusalam…yela.bila dok luar mesia barulah kita tahu betapa kita kehilangan banyak the best thing about negeri kita…n TQ sebab sudi menjadikan FP kkliza sebagai bahan rujukan…mavello tu adalah sejenis majerin bewarna putih yg khas untuk buat buttercream..selalunya dijual kat kedai jualan bahan kek/biskut..
2. yangmazni ~~ mixer tu saja dibli konon nak wat roti sendiri..tapi amsih belum cuba buat lagi..nantilah esok lusa kita uli roti dalam tu….
3. mamazieza ~~ jgnlah saman kkliza..kkliza pun budak baru belajar gak..sib baik mama sudi ajorkan buat swirl..tapi mana leh lawan sifu swirl mama dn momma sgpore tu..terer banget tu...
4. eita ~~ tak mengapa..kakliza dh halalkan spaa2 yg nak masak resepi yg kakliza tuliskan disini..jgn bimbang..kalau kkliza x izinkan tentunya kkliza x tulis disini.. semoga ilmu yg ada ini akan dimenafaatkan sebaik mungkin...
5. :ummisophia ~~ kalau nak tulis..mahu penuh muka reply ni..nanti kakliza buka posting citer apa kakliza buat dalam sehari..boleh tak...
6. RosLeenda ~~ nampaknya setakat ni taklah bunyi kuat..mmg paus hatilaa..dan bab cupcake tu taktahulah nak cakap..kkliza suka buat tapi aklau sendiri amkan..mahu tak muat pintu nak masuk nanti..selalunya kakliza buat untuk majlis atau tempahan..
7. umi-kal Nasution ~~ mmg kena cuba..baru kita tahu kita boleh buat atau tidak..dn tak rugi mencuba ni..nnanti by the time macam kkliza ni nanti banyak pengalaman nak citer...
8. cek de sam ~~ rasanya mixer tu brand BERJAYA..rege rm665 sebab kkliza beli dari kawan..mmg baru sebab dia tak gunakan lagi..kkliza mmg ada kenwood tapi mixer tu nampak macam manja..pastu mahai gilos la...kalau nak buat bisnes..sayang nak buat lasak...
8. angah bintulu ~~aritu tu kkliza dapt dalam 60 biji cupcakes..mmg muai tapi cup tu kecik sikit laaa..
9. nn ~~ jomlah cuba buta..syuk tau bila nampak hasilnya..
10. zana/ros ~~ mmg sama macam mixer lyhassan tu kot..rege hanya RM665.00 dan kkliza beli mmg tujuan nak buat roti tapi projek rotinya belum lagi terhasil..asik tangguh jer..bizi banget daa...pasal rasa kek oren ni..mmg kakliza rasa sodapppp..kena pulak ngna ising tu..lagilah meleleh ayo liur..dan kakliza dah dapat tempahan cupcakes ni...tambah 1 lagi menu tempahan makanan..
11. M&R ~~ seronokbila dapat mixer tu tau..tapi yg kelao tu.mixer tu jalan rata ttempat baru sampai kereh..bayangkan dari kedai p umah Suria [RNet]-->Setiawangsa-->Port Dickson-->Melaka[Hotel Equatorial]-->Kerteh...jenuh usung..berat gilos..rasanya kapastiti tu maybe 1 kg tepung..
12. Wedding Door Gift ~~ sama-sama aksih..jomlah cuba..mana tahu boleh buat bisneh pulak...cantik untuk majlis kawin ni...
13. umimuadz ninabahari@yahoo.co.uk ~~ mmg bebudak suka tenguk kek cantik2 dan comel keciknya..tambah2 kalau budak pompuan..ajaklah depa buat sekali..barulah thrill...
14. rinnchan ~~ sure hensem dan ganteng assistant kkliza tu...menurut perintah pulak tu..aceli kkliza dha da digital scale..tapi takat 1 kg jer..yg ini boleh load lebih..rasanya 5kgs laa..tapi sayang la nak buh berat2..kang cepat Ko..yg bestnya digital scale ni boleh timbang bahan yg sikit/ciput...
15. neng wina nengwina@gmail.com ~~ sama-sama ya..krim marvello tu samalah saperti krimwell atau krimlite..banyak dijual dikedai jual bahan kek/biskut/kueh tu..mmg khas untuk buat ising buttercream..
16. MY EPL REVIEWS ~~ ya..boleh saja cuba buat cupcakes ni..anyway terimaksih ekrna sudi menjenguk fp kakliza walaupun fp u penuh kisah bola...
17. mommy_d&d ~~ sapa yg cantik..kakliza atau cupcakes tu? saspeng gak ni..bahan marvello ni sala jer cam krimwell atau krimlite tu..mmg ada jual kat bakery suppilier nun..tanya jer depa...
18. helli ~~ yela..kakliza tenguk ramai juga membeli mixer ni..mungkin regenya kotberbanding ngan kenwood mahai bebenor..
19. ida isk ~~ hehhe...kalau nak rasa..mailah sini..tapi kena buat appoinment dulu tau..kalau tak..sure dapat sky juice dan keropok kering jer..
20. wiwin principal@snapfever.com ~~ jomlah buat/try..semoga berjaya...
21. F&F (Ummi Afi & Dania) ~~ alahai..mana pulak rajinnya..mmg ari-ari kena masak la..suri rumahtangga la katakan..
22. ummisophia ~~ orait..akan kkliza tuliskan dalam masa terdekat ni..InsyaAllah...
23. :s4s ~~ TQ so much...
24. chendana ~~ Alhamdulillah dah ada tempahan cupcakes tu..
25. WatiE puteri_kerdil ~~ kakliza amik tempahan cupcake...aceli kakliza tinggal di Kerteh, Terengganu...kat PD tu mak dan adik kakliza..dia dan asbennya kerja kat RISTEC..
26. :Edoras ~~ TQ but kakliza rasa ada lagi yg lebih great dari kakliza..I'm just masak biasa jer...
27. :salma78 ~~ kakliza masukkan 3/4 cup jer..rasanya tak keras sebab ada topping cram atas tu..
28. ina.. inaluv72 ~~ digital scale tu kakliza beli akt COSWAY dengn tukaran redemption coupun..tapi le ni banyak daha da kat kedai..n murah dah..
29. zullyatie zullyatie ~~ marvello tu adalah sejenis lelamak macam majerin tapi warna putih yg mmg khas untuk buat buttercream..selain tu boleh juga gantikan ngan krimwell..banyak dijual kat kedai bahan kek..
30. mummy jam ~~ nampaknya sedikit masa lagi bolehla dapat new assistant pulak kannn...
31. nabialishad ~~hehhehhehe..TQ...kkliza beli mixer tu sebab nak buat roti la..tapi sampai le ni masih belum berkesempatan nak uli lagi..ada jer kes-kes menangguhkan projek kakliza..nampaknya masa buat kek..dia taklah menjerit-jerit sangat..nanti kakliza nak cuba gak ni..nak test power..
32. crystal_biru ~~ ada juga masa yg malas..tapi yg syuknya bila buat ada tukang makan..tu yg buat jadi rajin..
33. Syerah&Zainul ~~ akan kkliza tunggu laporannya..
34. Sue ~~ aceli untuk daptkan warna merah menyala tu mmg payah sikit..kakliza belum pandai nak buat lagi la..nanitlah kkliza buat cubaan dulu..then kkliza akan share ilmu tu..InsyaAllah...
35. :rozzan ~~ w'salam..TQ for the comment..anak2 kkaliza ni as normal child..mmg sukalah cream tu tapi kkliza taklah buat untuk depa makan jer..bila ada tempahan dan majlis baru kkliza buat dn kasi chance depa makan...nak kena jaga jugak zat pemakanan depa..takut gak overweight macam mak dia ni haa...
36. jie jie ~~ naper tunggu raya baru nak buat..cubalah buat sekarang..seronok bila dah buat..
37. ida isk ~~ camner tak eknai pulak..kakliza terpikat mixer tu masa dok tenguk mixer ida ler...n bisneh sekrang nampaknya mula dah nak berkembang..tapi belumlah kencang lagi..
38. nana ~~ kakliz apun hanya suka kek oren dan coklat..hehhehhe..macma bebudak pulak suka cokalt..
39. sriselasih ~~ ada mixer ni seronok buat kueh..dan boleh buat bisneh..
40. AvonBagHerbalife avonjapan ~~ TQ sbb sudi menjenguk fp kakliza...
41. lyssha [lyssha9008] ~~ TQ sbb sudi berkunjung ke FP kakliza..anyway kkliza hanya suka bau white-musk dan kalau balik KL mmg kkliza beli lebih..
42. jaja ~~ icing tu mmg jenis keras tapi bukan lembek atau mudah cair..cubala..buat separuh adunan sebba adunan yg kakliza berikan tu mmg dapat banyak...
43. MamaFaMi ~~ hehheh..baru nak berjinak ngan cuppies..so far akak gunakan digital scale tukar kupon kat COSWAY..ada garenti ..mixer BERJAYA ni nampaknya sesuai kalau nak buat bisnes kecilan..
44. rose batrisya75@yahoo.com ~~ brand ni atas nama BERJAYA..leni rege naik sikit so kkliza x tahu berapa harga sebenar,..tpi sekitar RM700 or more sikit la..
45. LindaZA ~~ TQ..aduh..terharu bila tokey kapkek kasi credit.. TQ..TQ..resepi disini mmg kkliza halalkan...
46. :zarah zrh03iiu@yahoo.com ~~ kkliza suka tenguk semangat nak mncuba adik2 sekelian..
47. nora nora_rashid@yahoo.com ~~ salam..marvello ni macam krimwell juga..rasanya ia adalah lemak sayuran..so rasanya mmg tiada lemak binatang.. mungkin bukan berair..tapi lemak yg cair..tu yg nampak macam basah..boleh dibeli di kedai jual bahan kek atau biskut..
48. bikiti ~~ waalaikumusalam..sorila..ada kesilapan teknik menaip.. aceli masukkan jer telur tu satu persatu..takyah asingkan telur..
49. siti aishah aisyah_kb@yahoo.com.my ~~ waalaikumusalam..gunakan 5 biji telur tapi hanya buangkan 1 kuning tu..
50. Ika ieyka_kirana@yahoo.com ~~ shortening tu adalah lemak sayuran..marvello tu sejenis lemak untuk buat kerim kek..2 - 2 tu warna putih...
51. shila ~~ salam..mixer BERJAYA tu ada jual kat kedai barangan epralatan dapor..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net