;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-May-2007 12:18 Email | Share | Bookmark
Kerabu Mangga Pudina

Kerabu Mangga Pudina
sajalah nak iklan buah pelam/mangga kat umah tengah berbuah..



le ni pokok mangga kakliza tengah berbuah lebat semula..
so adalah yg jatuh belum cukup masak..
oleh kerana yg jatuh tu agak besar..sayang pulak nak buang atau makan cicah jer.. then kakliza pun buat ....




KERABU MANGGA PUDINA

Bahan

1 biji mangga muda [parutkan isinya]
1 biji timun [buangkan biji tengah dan parutkan ]
1 batang carrot kecil [parutkan]
2 labu bawang besar [mayang ]
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
daun pudina [ambil daun sahaja]


Bahan Mesin
3 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi [kalau nak pedas boleh tambah]
3 s/b cuka campuran [jus limau ]
4 s/b air
garam
gula

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar.
2. Masukkan bahan mesin dan gaulkan rata.
3. Hidangkan.



CELOTEH KAK LIZA.....
Quote:
1. ida isk merpati66@yahoo.com ~~ hehheh...marilah kita sama-sama petik...
2. Edoras ~~ boleh ..apa salahnya....
3. yanti ~~ kakliza mmg suka makan kerabu...tambah kerabu mangga..masam-masam gitu..
4. Lees ~~ terimakasih sebab sudi mencuba kek carrot tu.. mmg boleh dibakar..cuma kakliza suka gak yg kukus..ya betui akliza dah jumpa MamaFaMi..tapi tak rancang awal..hanya bila dah nak sampai Melaka baru dia plan nak jumpa kkliza..ole-ole dari Africa.. coklat dalam pelastik tepi belah bawah kanan gambao tu..
5. Nini hazlini5555@yahoo.com ~~ kak liza pun x tahula mangga ni bermusim atau tak..tapi nampak banyak pokok tengah berbuah la..alahai..kawasan rehat Kemasik tu hanya 15 minit drive [12 km] dari umah kakliza laa..nanti kalau nak mai sini lagi boleh la kasi tahu kakliza [kalau sudi nak jumpa laaa]..kakliza seronok tenguk orang candat sototng..best sesangat dan sotong tu fulamak..sure fresh gilerr...
6. tajhgdakasd ~~ terimakasih...
7. Penyulawa ~~ kalau berjiran pun kakliza seronok..boleh tukar2 ngan roti fresh baru kuar dari oven..
8. iNaa ~~ cubalah buat sekali..nanti tentu nak buat lagi...
9. sriselasih sriselasih@gmail.com ~~ nanti berbuah la tu...pastu buatlah kerabu mangga...
10. itot ~~ hehehhehe...
11. Ida Natrah ~~ betui tu..sure makan bertambah2...
12. cek de sam ~~ simppan tu boleh la..tapi kalau tamat tempuh..kira hanguslah yer...
13. kamsiah binti omar yah3178@yahoo.com ~~ mangga umah kkliza x sesuai buat jeruk tapi nak juga kakliza cuba nanti kakliza buat yer...pastu eksyen gambo kat sini... umah kakliza kat Kg. Baru Kerteh..biasa datang sini ker..
14. MUZA ~~ Alhamdulillah amat menjadi tapi kakliza ingat nak tebang sebab takut akatnya masuk ke tanah umah orang..nanti tak pasai2 ia akan bungkar simen umah orang..mahu retak dinding nanti...
15. MamaFaMi ~~ ok..apa tunggu lagi..buatlah..sagat/parut gunakan shredder yg kakliza kasi tu.. sonang kerjaaa...
16. cik_bawang ~~ mmg best..tapi nak kena makan ramai2 baru lagi best...
17. sriselasih sriselasih@gmail.com ~~ kakliza x kisah kalau nak wat kerabu mangga jenis apa pun tapi yg sedap jangan masam sangat la...atau kecil sangat sebab nati payah nak sagat/parut ngan shredder tu...
18. aureanayz ~~ waa.. lama tak komen..nampak mangga baru nak komen yer...mmgla kalau dekat umah kkliza..bolehlah kita buat kenduri mangga..last musim mangga kakliza buat kenduri mangga [somtam] untuk kenduri pertunangan anak kawan kakliza.. 1 besen beso..tapi ada yg tak dapat rasa..sayang sekali...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net