Want your
own Fotopage?







 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-May-2007 16:10 Email | Share | Bookmark
Slow Cooker

Sup Tulang
Slow Cooker
Quote:
A slow cooker, often referred to as a Crock-Pot®, is a countertop electrical home appliance that is used to cook stews and other dishes containing water at relatively low temperatures, with correspondingly long cooking times (several hours). Many recipes simply call for the ingredients to be put in the crock, with little preparation. The slow cooker can then safely be left to run unattended, making it a convenient cooking method.




kak liza mendapat slow cooker nidengan cara tukarkan kupon COSWAY..
FREE 80 kupon COSWAY
atau 2 kupon + RM89.00
atau 28 kupon + RM49.00
setakat ni kakliza telah beli 3 unit slow cookerni kerana kakliza gunakan 1 untuk masakan/periuk harian dan lagi 2 untuk "hot serving pot" jika buat majlis open house..
so jika kakliza buat menu yg gunakan kuah/sup..just masukkan dalam pot ni dan hidangkan jer..
kuah itu akan sentiasa panas..dan sedap...

selain dari masak sup kakliza juga buat.
pindang ikan
singgang ikan/daging/tulang
sup ikan..ayam..daging..tulang...ekor..telur..tahu..
tomyam..
bubur nasi..kacang..
rebus daging..ayam..ikan..kacang hijau..kacang tanah...kacang merah..

aceli kakliza suka beli barangan lerik ngan kupon COSWAY sebab ada garanti
pernah terjadi masa kakliza masak pot slow cooker ni..tiba-tiba terbelah 2..
kakliza amik dan bawa ke stokist dan selepas sebulanatau dua kakliza dapat ganti yg lain dan baru..
begitu juga ngan Oven Convectional kaca bulat tu..
ada masalah ngan timer setting..tapi oleh sebab tempuh waranti setahun masih ada..kkliza diberi ganti yg baru..
kan bagus tu...besttt.....

setakat ni mmg kakliza suka gunakan slow ooker ni sebab jimat kerja..
kakliza sediakan semua bahan dan masukkan dalam slow cooker tu..
kakliza buh setting pada HIGH jika nak makan dalam tempuh 3 - 4 jam
tapi kalau masak malam [sebelum tidur] atau masak pagi nak makan malam..kakliza akan setkan LOW..
kakliza rasa amat sesuai untuk orang yg bekerja..
sebelum pergi kerja..masukkan segala bahan dan setkan LOW..
so nanti balik kerja dah siap 1 jenis masakan berkuah...

pernah juga kakliza buat rendang..tapi masukkan air sedikit saja..
pastu bila dah lembut masukkan dalam kuali dan campurkan santan pekat dan kacau sampai kering..
aceli slow cooker ni tak kering airnya..
so tak perlu bimbang jika masak/gunakan air dalamnya akan kering saperti periuk masak biasa...






SUP TULANG

Bahan-bahan

1 kg tulang rusuk
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya

bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga

Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Masukkans emua bahan dalam slow cooker.
3. Setkan pada setting HIGH selama 4-5 jam atau SLOW selama 6-7 jam.
4. Bila telah masak masukkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup hiasan.



CELOTEH KAK LIZA....
Quote:
1. Andaman Adreen ~~ hehhehe..
2. jeff ~~ kalau makan gitu saja pun sodap...
3. muza ~~ kalau ada banyak..senang masa majlis jer..tapi oleh sebab kkliza ada banak kupon COSWAY...sajalah beli lebih...
4. mamahouse ~~ mmg mudah..masukkan semua abhan dan dok relax depan pc..bertenaet sampai tenat..
5. MamaFaMi ~~ sayangnya dijual..beli semula la...
6. ida isk merpati66@yahoo.com ~~ kakliza suka gunakan hari-hari..bukan kata hari raya jer..
7. RosLeenda rosleenda86@yahoo.com ~~ tak apa leen..nanti ada masa..masak laa..
8. mommy_d&d ~~ macam2 rebusan/sup..semua jenis berkuah boleh masak...tapi amik masa lama sikit la...kiranya pandaila u buat wishlist..
9. ciku_nunu ~~ bukan kira chef..saja nak gunakan nanti senang..ada dah...
10. cik-kedai kedaikuonline@gmail.com ~~ lepas ni kena guankanla..sayang dia dok bertapa dalam kotak atau kabinet nun...
11. rose ~~ kakliza suka gunakan rempah sup/kurma supaya sup tu ada rasa amcam pkeat dan berempah..taklah cair ceroi..hahhahaha..pasni boleh mula gunakan slow cooker tu..sian kat dia tak digunakan..kecik ati dia tauuu...
12. mami~~ setuju cakap mami..jimat gas..tak bimbang melimpah kuah atau kering air rebusan..
13. rinnchan ~~ bagus rinn..beli dna simpan..so bila nak gunakan tu semua....kecik ati periuk/alatan yg dibeli...
14. sweet rose miss_poplartree@yahoo.com ~~ mmg bagus..boleh amsak asam rebus..asam pedas..tapi elok tumis dalam kuali dan masukkan dalam pot..[kalau takmo tumis dalam pot slow cooker ni..]
15. aureanayz ~~ wa..lama tak nampak komen kat sini..semoga semuanya akan sihat dan ok saperti biasa..jom..jommmm...panaskan enjin..
16. i love bubul ~~ TQ..
17. gee ~~ sama-sama kasih..so lepas ni jangan simpan lagi slow cooker ni..jom kita gunakan...
18. mamazieza ~~ bagus cadangan mama tu...apa kata kkliza kirimkan yg mainan punya...kira orait tak...
19. Hanani ~~ terimakasih ... ..semoga akan cuba lagi resepi yg lain...kakliza dah masuk website tu ...TQ..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net