;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-May-2007 12:30 Email | Share | Bookmark
Nasi Dhall

nasi dhall
Kak liza selalu masakkan untuk anak2 jika mereka jemu makan nasi putih...
disamping ianya rengkas..tetapi penuh ngan nutrition...
sesuai ngan tumbesaran kanak2...




NASI DHALL

Bahan

5 cawan beras bathmati
6 cawan air biasa
1/2 cawan susu cair
3 s/b minyak sapi
2 s/b minyak
rempah tumis – bunga lawang, kulit kayu manis,
buah pelaga & bunga cengkih
1 cawan kacang dhal [basuh dan rendam air panas]
3 helai daun pandan - disimpul
daun sup - mayang kasar.
garam
pewarna kuning

Bahan Kisar
2 labu bawang besar
3 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
3 cm halia


½ cawan kacang gajus goring ]hiasan
bawang goring ]

CARA MASAK:
1. Panaskan miyak dan minyak sapi dalam bekas periuk nasi eletrik [Rice Cooker].
2. Tumiskan bahan tumis dan daun pandan dan masukkan pula bahan kisar. Biarkan sehingga wangi.
3. Masukkan beras, air, susu cair, daun sup, garam dan kacang dhal.
4.Pindahkan peiuk kedalam Rice Cooker. Masak saperti nasi biasa.
5 Bila telah kering, kacau dan hidangkan.
6. Hiaskan dengan kacang gajus dan bawang goreng.
7. Hidang nasi dengan ayam goreng dan gulai daging + kentang...


CELOTEH KAK LIZA...

Quote:
1. napie ~~
2. jeff >> ~~ cubalah masak dan makan dulu..sure tak rugi...
3. jie jie jie_6004@yahoo.com ~~ nanti kakliza pun nak cuba KERANG BERAPI tu..interesting resepi tu..
4. MamaFaMi ~~ pasni bolehla cuba pulak..
5. Penyulawa ~~ kalau asben kakliza jadi meeting kat KLCC masa cuti sekolah ni akan kkliza war-warkan...
6. :RosLeenda ~~ nasi ni sedap makan waktu tengahari..
7. :zana/ros zanaz70@yahoo.com ~~ teringat masa lalu...
8. cik_bawang ~~ dah beli barang tu bolehla cuba masak...
9. izza izzati iffah_2000@yahoo.com ~~
10. honey ibbney241@yahoo.com ~~ TQ..
11. mama4sya ~~ nasi dhal bila makan rasa macam makan ansi campur kacang dhall..tapi nasi beriani rasa amcam nasi ada rempah khas....
12. elisshah elisshah@yahoo.com ~~ sorila..kkaliza x der resepi tu laa..adajuga cadangan nak beli wafer maker ni tapi nantilaaa...
13. Na linjarien@yahoo.com ~~ kakliza rasa kena gunakan acuan microwave untuk baking dalam m/wave kot..anyway sorila..kakliza ni tak eprnah baking dalam tu hanya panaskan lauk dan masak ayam/ikan dalam tu jer..so tak reti nak bagi panduan la...
14. era eranimn@yahoo.com ~~ terimakasih lah jadikan rujukan masakan..anyway aklau nak sedap nasi goreng kerabu tu boleh gunakan ikan masam tapi akan hancur sikit la..kalau gunakan ikan amsin..make sure ikan tu garing krup krap..then baru sedap makan..ikan masin talang atau ikan masin tengiiri pun ok juga..
15. ina ~~ cubalah buat sekali..insyaAllah tak rugi mencuba..
16. fifi fad ~~ mmg menyelerakan.makan nang ayam amsak merah atau gulai daging..tapi akkiza suka tambah sayuran salad jer..taklah muak...
17. sanggar indah sanggar_indah2@yahoo.com ~~ kakliza ni mmg suka masak macam2 tapi bukan buat all in one day..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net