;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 22-May-2007 14:30 Email | Share | Bookmark
KURSUS KESELAMATAN DI RUMAH

peserta
model sakit
pengerusi majlis
 
Dr Hajjah Dalillah
model yg tercedera
rawatan orang tercekik
bayi tercekik - tepuk belakang bayi
terlentangkan dan tekan dada dgn 2 jari
balutan luka kaki
balutan sendi lutut
model kepala yg luka
balutan luka kepala model
model tangan yg luka
balutan tangan yg luka
peti pertolongan cemas ~ wajib ada
tanda orang tercekik
praktikal oleh peserta
mee goreng mamak
kueh cucuk badak
buah mangga
kueh serimuka
kak liza menghadiri kursus ini yang dianjurkan oleh

Klinik Rantau Petronas dan Jemaah Muslimah Surau Rantau...
Ceramah dikendalikan oleh Dr Hajjah Dalillah Zakaria dn dibantu oleh Nurse Mazlina..
kami beri penerangan mengenai keselamatan dirumah..cara mengatasi keadaan
kecemasan...dan cara merawat sebelum mendapat pertolongan atau rawatan selanjutnya..
ramai juga suri rumah yg hadir walaupun masa yg dibuat tu selalunya mmg masa rehat para suri...

kami juga diberikan peluang membuat praktikal beberapa perkara yg diajar ..
majlis soal jawab pun berjalan dengan baik sekali..
dalam beberapa masa terdekat ini Dr akan membuat kursus ulangan CPR pula [dulu dah ajar..tapi biasalah sokmo jer lupa,..tapi bagus juga ada siaran ulangan..nanti taklah lupa...]


Quote:
KESELAMATAN DI RUMAH

PERTOLONGAN CEMAS
A. DEFENASI

Bantuan permulaan atau rawatan pertama yang diberikan kepada sesaorang yang tercedera dalam sebarang kemalangan atau mengalami kecemasan atau sakit secara mengejut sebelum ketibaab ambulans, doktor atau pakar perubatan.

B. PERINSIP PERTOLoNGAN CEMAS
1. Memastikan bantuan diberikan dalam persekitaran yang selamat.
2. Menyelamatkan nyawa.
3. Mengelakkan keceraan daripada menjadi bertambah teruk/serius.
4. Mempercepatkan pemulihan mangsa.
5. Mengelak mangsa daripad menjadi tidak sedar.
6. Menyakinkan dan menenangkan mangsa.

C] PEMBERI PERTOLONGAN CEMAS HARUSLAH

1] Menilai situasi kecemasan
a] Nilaikan kemalangan/keadaan yang ebrlaku dengan pantas dan tenang.
b] Lihat dan awasi bahaya lain terhadap diri anda dan mangsa kecederaan.
c] Jangan letakkan diri anda dalam sebarang bahaya.

2] Memastikan kawasan kecemasan selamat
a] Lindungi mangsa kecederaan dari sebarang bahaya.
b] Jangan cuba bertindk sendiri lebih dari kemampuan.

3] Meminta Bantuan
Pastikan dengan segera pertolongan telah dipanggil/dihubungi dan dalam perjalanan sekiranya diperlukan.

KEMALANGAN DI RUMAH
a] Kekejangan pada kanak-kanak
b] Luka/perdarahan
c] Terbakar atau melecur
d] Kecederaan Tulang, sendi atau otot
e] Hidung berdarah
f] Tercekik

..........akan disambung dalam entry akan datang...


CELOTEH KAK LIZA..

Quote:
1. ~IzzasaifuL@putrajaya~ ~~ hehhee.. ]
2. Penyulawa ~~ mmg bagus.dapat tambah info..dan yg pentng kita tahu menghadapi situasi kecemasan...InsyaAllah...
3. jeff >> ~~ begitulah hendaknya...
4. MamaFaMi ~~ hehhe..memang kakliza syuk amik gambo makanan...
5. MUZA ~~ dulu dah belajar dh bab CPR ni tapi mmg sokmo lupa..kantoi laaa..kueh/makanan tu mmg tetap jadi intipanku....
6. jie-jie ~~ memang setiap kalia da helath talk akan disediakan jamuan ringan..kekadang tu jauan berat pulak tu..
7. umi-kal nasution ~~ sedap...tapi bukan kakliza buat..
8. Ida Natrah ~~ betul tu..
9. ida isk ~~ hahhaa..mmg sedap la mangga tu manis dan keras tak memek buah tu..kkliza suka buah begini..anyway kakliza baru jer petik buah mangga umah kakliza untuk agihkan kat jiran dan kawan2..
10. ima ~~ waalaikumusalam..kakliza akan balik Khamis [lepas opis] dan dok kat Anak Bukit sampai Ahad..balik Isnin sebab Selasa anak dara akkliza ada temujanji ngan ENT kat Kuantan Specialist Hospital..
11. mommy_d&d ~~ yg penting dalam kecemasan jangan panik..kena tenang baru semua OK..InsyaAllah...
12. Anie anieilps@yahoo.com ~~ kalau nak masukkan lagu kena p kat Setting >> Profile >> Fotopage Details >> Title [gambo] dan Tag
[lagu]..tuliskan url kat petakTiltle dan Tag sekali gus..jangan buat asing2 ...cari lagu dam website MIDI sahaja..
13. cupi ~~ kakliza setuju benar...
14. charm kakcharm@gmail.com ~~ waalaikumusalam...tahniah dah berjaya..nanti boleh cuba buat menu lain pulak..n TQ sebab sudi mencuba resepi kakliza..semoga akan berjaya selalu...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net