;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Jul-2007 17:25 Email | Share | Bookmark
Doyan dah gugur weyyyy...

banyaknyaaa doyan
beso dari dinner plate
dah terbuka..nampak isi
isi doyan
kuah doyan
pulut kuah doyan
pulut ikan masing
sambal doyan
le ni dah mula nampak buah doyan ni..
sedapnya tapi jaga baik2 banyak kalestrol wooo...

tapi memang takleh ignore la kalau buah dah tersedia dalam pinggan begini....




meh kita masak..




KUAH DURIAN

Bahan Kuah

durian secukupnya
2 s/b gula merah
1/2 cawan gula biasa
garam sikit
2 cawan air
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
daun pandan

Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali santan kedalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan santan dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
4. Bila nampak mendideh tutup api.
5. Hidangkan dengan pulut.

PULUT

Bahan

2 cawan beras pulut
2 1/4 cawan santan cair [1/2 biji kelapa]
sedikit garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang.
2. Masukkan loyang dalam periuk kukusan.
3. Masakkans sehingga nampak naik wap.
4. Buka tudung kukusan dan kacau pulut supaya masak sama rata.
5. Kukus lagi selama 5 minit.
6. Hidangkan dengan kuah durian atau gaulkan dengan kelapa parut dan ikan masin




selain dari makan ngan pulut..
sedap gak kalau buat sambal dan buh doyan ni..
pastu bakar ikan dan rebus kangung ker..pucuk ubi ker..cicah ngan samball doyan ni..
sure makan nasi bertambah2 nanti....





TEMPOYAK DAUN-DAUN

Bahan-Bahan:

2 btg serai
5 helai daun pucuk labu
1 ikat pucuk ubi
4 helai daun kunyit
2 papan petai-diambil bijinya
4 helai daun cekur
1 genggam ikan bilis
1/2 cawan tempoyak
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar [hiris]
garam

Bahan Mesin
1 inci kunyit hidup
20 biji cili api

Cara:
1. Semua sayuran dipotong/mayang halus.
2. Masukkan semua bahan termasuk ikan bilis, petai & santan ke dalam periuk.
3. Masukkan tempoyak.
4. Masak sehingga pekat.
5. Rasakan garam.
6. Hidangkan.



CELOTEH KAK LIZA....

Quote:
1. chendana ayu_cendana@yahoo.com ~~ beresss...nanti kakliza tolong goyang pokok durian kasi buahnya guguran...
2. MUZA ~~ betui tu..lagi pedas lagi sedap...
3. kamsiah binti omar ~~ nanti kakliza tolong lapkan ... mmg saja nak kasi leleh punggg..
4. Sabrina ~~ famili kkliza mmg hantu bab pulut-pulut ni...
5. Ti ~~ nanti kakliza masak dan amik gambo..tulis resepinya..
6. fizan yusop ~~ meh..mehhhh balik makang doyang ...
7. Jie jie ~~ nanti kkliza akan tuliskan..
8. ina mat anah ~~ bila-bila pung boleh..kita p serbu umah Zai nak takkkk...lama dah tak bekfes sama-sama ni..
9. gee ~~ hehhee..
10. mamazieza ~~ kakliza suka makan doyan ngan sambal gini..nak tunggu tempoyak menjadi lambat bonar..so ngap jer dulu gini..jomlah cuba...
11. aima rizaima@yahoo.com ~~ kalau goreng ikan talang atau tenggiri masam..aduhhhhh...lagi ngancem bukkkk....kok mertua lalu dibelakang..harus tak nampak..
12. nonie ~~ mmg kalau org yg kureng suka doyan ..x akan tahan bau doyan ni.. tapi klau makan kat open space atau ramai2 mmg tak sedo kesedapannya.. jom cubaaa..
13. :boxhousestudio ~~ sama-sama kasih..kakliza seronok melawat fp adik2 esp. ada entry masakan..n kkliza sentiasa halalkan apa yg adik2 cuba masakan kkliza.. don wori..tatak saman punya lorrrr.. n semoga sentiasa berjaya dalam percubaan masakan nanti...
14. iNaa ~~ arini sepupu kkliza akan lunch kat umah so kakliza akan jamu ikan masak tempoyak tapi x tahulah nak gunakan ikan patin atau tak..depend apa ikan yg ada kat pasar pagi ni..
15. mami ~~ nyummmm..nyummmm....
16. mamasya ~~ kakliza suka makan tempoyak daun ni tapi famili kkliza x makan la..so kalau kakliza buat kena anto kat kawan2 atau ajak akwan amkan abru bessshhh... pulut doyan tu baru depa suka...
17. umiedina ~~ alamak..dusun kakliza tu kat Pasar Malam atau Pasar Tani jer..jolok ngan $$$$$...
18. mommy_d&d ~~ kalau takder sapa nak amkan..buat ajer dan anto kat opis daddy atau umah kak liza...
19. mummy_danishhaikal ~~ memang tak tahannnnng...
20. diyana@ddd ~~ hehhehhe...mmg sodapp...
21.eliza abu bakar ~~ nak banyak pun tak per.. anto buah doyan pada kakliza dan kakliza tolong masakkan...
22. :jamie ~~ alamak..kakliza rasa hari ni la sesuai kot... mmg nak goda punnngggg..ya ampun buuuu...
23. ina mat anah ~~ memang udah rezeki u..bukan rezeki kazen i..len kali kita lucnh kat umah Zai pulak..esok boleh kot...
24. lynn ~~ w'salam..hehe..mai la..tapi kena call dulu ..kalau tak sure dapat sky jus dan makan angin jer...
25. zah,west yorkshire ~~ mahainya..tapi yela..kat yorkshire depa bukan tanam doyan..depa hanya tanam epal jer kannn...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net