;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jul-2007 09:50 Email | Share | Bookmark
Roti Arab

 
 


ROTI ARAB

Bahan

500 gm tepung hi-protin ]
1 paket yeast..mauripan ] gaul rata
50 gm gula kastor/halus ]
Secubit garam

250 ml air suam
6 s/b shortening/lemak sayur..(warna putih)

Cara
1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
6. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.
10. Angkat dan hidangkan dengan kari atau sambal sardin.




SAMBAL SARDIN

Bahan

1 tin sardin
1 labu bawang besar [mayang]
3 s/b sos tomato
3 biji limau kasturi [ambil jus]
minyak untuk tumis

Bahan Mesin
10 biji lada merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan sardin, sos tomato, bawang besar.dan garam jika perlu.
3. Masakkan sehingga kuah pekat dan naik minyak.
4. Masukkan jus limayu dan rasakan garamnya.


CELOTEH KAKLZA....
Quote:
1. Sabrina ~~ alamak Sab..kakliza dok jauh la..by the time roti tu sampai ada pokok cendawan nanti....kan ad banyak kat KL or Shah Alam ...
2. Penyulawa ~~ bestnya dapat dari jiran...
3. jamie ~~ baik la tu...
4. lynnhassan ~~ rasanya sama jer kot..
5. iNaa ~~ oooo gitulah rupanyaaa..
6. :MUZA ~~ agaknya arab yg buat dulu kot...
7. mami - mamiyati.fotopages.com ~~ kakliza pun suka cicah ngan sambal sardin...
8. masihjelita ~~ bawang kakliza tenggelam dalams sambal tu kot...
9. mommy_d&d ~~ pada pendapat kaklzia roti arab ni lebih mirip apda roti tempayan..tak berminyak..kalau roti boom tu macam roti canai ..berminyak2 la... cubalah...
10. AN ~~ kakliza suka gak sardin cap ayam..lain brand tu kuranglaaa ...
11. boxhousestudio ~~ kalau tenguk fp ni perut osong mmg banyak dugaan...
12. mamasya ~~ senang jer kan..kalau tak der kuali tak lekat.. kuali lbiasa pun boleh tapi apinya hendaklah paling kecil...
13. kamsiah binti omar yah3178@yahoo.com ~~ kakliza pun suka makan sardin..
14. nana ~~ mmg terangkat beb...
15. zana @ ros ~~ mmg tak elok selalu sangat makan sardin dalam tin tu..ada garam tersembunyi...
16. Azizi Misbah ~~ TQ...
17. Pemancing Ikan ~~ music evergreen tu...
18. era eranimn@yahoo.com ~~ setuju..kalaubeli belum tentu citarasa kita...
19. mami - mamiyati.fotopages.com ~~ pada pandangan kkliza..lebih kkurang jer...
20 Shida Aziz info@mysweetfrosting.com ~~ mmg sedap...
wah, fav cik abg ni.. selalu beli dah siap je... kali ni blh la try buat bila rajin hehe... Wed 11-Jul-
21.nonie ~~ kkdg tu beli lebih untung..
22. cendawan ~~ sama-sama kasih..
23. umi-kal ~~ lebih buat ..kasi repot laaa







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net