;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 14-Jul-2007 15:10 Email | Share | Bookmark
Bestarikan Perpustakaan Kerteh

Dato' sedang berucap
tempat kakliza berdemo
 
 
 
 
 
udang panjatnenas
kerabu mangga
nasi tomato
puding alici
ayam golek
udang dan nenas lagi
gubahan wajik
kek..pelakun tambahan meja hidangan..
harini kakliza terlibat dalam majlis Bestarikan Perpustakaan Kerteh yg dirasmikan oleh YB Dato' Hj Mohamad @ Abu Bakar bin Ali sebagai YB ADUN Kemasik Terengganu..
sebagai perasmian YB Dato' dengan acara memasak Nasi Goreng Tomyam bersama isterinya..
kakliza sediakan kertas resepi dan juga bahan2 yg diperlukan..

Selepas YB siap masak Nasi Goreng Tomyam tu giliran kakliza pulak buat Demo Masakan..
antara Resepinya ialah...
1. Puding Roti Warna Warni [tak dpat buat warna sbb kkliza terlupa bawa pewarna..esoknya [sunday] kkliza buat lain kat umah..
2. Ikan Bakar [balut dalam aluminiumfoil dan bakar atas dapur gas..]
3. Air Assam [dimakan ngna ikan bakar]
4. Kerabu Mangga
5. Salad Buah-buahan

semua bahan kakliza potong dan siapkan dirumah.. masukkan dalam bekas yg berasingan mengikut persediaan resepi yg akan dimasakkan..
kakliza terpaksa buat begini kerana masa yg diperuntukan terlalu pendek..lebih kurang 1 jam untuk 6 resepi...
nasi goreng tomyam tu kakliza terpaksa masak/goreng kat rumah sebahagian besar memandangkan YB Dato akan masak..
so takkan dia nak masak untuk 20 orang kannnn..jenuh la tunggu dia mengoreng tu nanti..

disamping acara Demo maskan ada juga Pertandingan Masakan..

kkliza tak boleh nak tenguk betui2 pertandingan masakan ni sebb kakliza mempunyai acara tersendiri iaitu membuat demo masakan..
majlis berakhir jam 5.30 petang saperti mana yg dirancangkan..

apapun kkliza tak dapat nak share kemeriahan majlis tu kerana walaupun kkliza bawak camera tetapi takder sapa nak amik kkliza sedang memasak...
mmg sibuk betui sehingga lembek rasanya..bayangkan semuanya kakliza buat seorang diri
ini kerana kakliza dikehendaki membuat demo banyak resepi untuk lebih kurang 20 orang makan..
nasib baik ada orang tolong angkat barang dari dalam van termasuklah dapur dan tong gas yg berat tu..
selain dari itu kakliza terpaksa set-upkan khemah/canopy sendiri..
mujur darling kakliza ada khemah [untuk dia main kapal terbang...] n dia tolong apsangkan untuk kakliza..
tapi masa kakliza buat demo tu dia hantar Azib latihan squash dan juga main helikopter kontrol bersama Azmil...

setelah selesai demo masakan ..masing2 dapat merasa semua yg dipertunjukan..
alhamdulillah semua masakan yg kkliza buat habis dalam sekelip mata..
tapi kesian librarian tu tak merasa apa yg kkaliza buat..
anyway kkliza berjanji akan buat masakan/menu yg buat masa demo tu due to permintaan some of my fren kat sini..


NOTA: gambar yg kakliza pamirkan disini bukan masakan kakliza..
ini adalah gambar dari meja Pertandingan Masakan


CELOTEH KAK LIZA...
Quote:
1. iNaa ~~ masa mula2 dulu mmg terketar..semua serba takut.. le ni oklah sikit..
2. masihjelita ~~ lorr..apa tak singgah jer.... ..kalau tak boleh rasa masakan tu..
3. MUZA ~~ mmg betui..lepas abis majlis..balik umah mmg terasa penat amat sangatttt...mmg tak lalu makan apa pun aritu..hanya minum air jer banyak..entah camnerla boleh lupa...banyak sangat kerja kot...
4. genny ~~ aceli mmg rumah dan bilik tidur tu masuk dalam BH/BM Taman Bali dan livingtapi kak intan just called kakliza n said umahdia tak masuk dalam pertandingan..hanya gambar jer
5. ida isk ~~ tula.kkaliza mmg dok cari orang tolong amik gambo tapi takder sapa pun.. asben kkliza x mau sebab dia x pernah gunakan camera ni dan juga dia nak jaga anak2 supaya jgn kacau kliza nanti..
6. Sabrina ~~ jgn keliru..gambar ini semua hasil masakan orang memasuki pertandingan masakan....kakliza x der amik gambar masakan kak liza...
7. mama_aimi ezane_82@yahoo.com ~~ kakliza sediakan bahan semua yg telah dipotong dan bersihkan..1 jam tu hanya nak gaulkan kerabu dan salad..air asam jer....dan juga masak puding..ikan bakar....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net