Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Jul-2007 09:46 Email | Share | Bookmark
Puding Roti Warna Warni

puding
dah kena belah...
untuk memenuhi permintaan kawan kakliza..Ina Mat Anah tu..
kakliza pun buat demo masakan special untuk dia kat umahnya..
tapi kakliza x sempat amik gambo rumah dia..
nanti lenkali kakliza masak situ kkliza akan amik gambo umah di...
menu kami ialah Puding Roti Warna Warni dan Mee Sizzling [sebab malam tu kak liza x leh nat anto mee yg kkliza masak tu due to dah malam benar.. ]




PUDING ROTI WARNA-WARNI

Bahan A

10 gm serbuk agar-agar cap bintang
1 Liter air
1 cawan gula

Bahan B
7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
1 tin susu cair
1 cawan air buah koktel atau peach
1 s/k esen vanilla
1 biji telur ayam

Bahan C
3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
pewarna ~~ merah dan hijau

Cara
1. Masukkan Bahan A dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
2. Blend halus Bahan B.
3. Bancuhkan tepung kastad dan air dan masukkan dalam Bahan B
4. Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendideh [nampak blup..blup gitu].
5. Tutup api dan bahagikan adunan pada 3 bahagian.
6. Masukkan warna merah dan hijau dalam 2 bahagian yg berasingan dan biarkan 1 bahagian warna asal.
7. Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan warna berselang seli mengikut beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
9. Hidangkan puding dan hiaskan dengan hirisan peach atau fruit koktel dan lebihan air dalam tin.


CELOTEH KAKLIZA...
Quote:
1. chome cinderella_gee@yahoo.com ~~ TQ...
2. eee iella_1651@yahoo.com ~~ nanti kakliza tolong tuliskan...
3. mama_aimi ezane_82@yahoo.com ~~ boleh buat dalam bekas kecil2 ..sure kanak2 suka..
4. Sabrina ~~
5. masihjelita ~~ sorila.kkliza x tahu la mengenai harga mixer tu lagi...sebab kkliza x pernah pun p kedai tu..beli pun kat orang..n mmg pun kenwood atau kitchen aids ni mahal..
6. boxhousestudio ~~ kakliza pun suka try n error buat puding ni..kalau serve sejuk..alahai sedapnyaaaaa...
7. Syerah&Zainul utada_hikaru85@yahoo.com ~~ kakliza dan kak Ina dok tunggu ni bila nak mai..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net