;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 16-Jul-2007 23:21 Email | Share | Bookmark
Pulut Lemak Serunding Kelapa

serunding kelapa
pulut serunding
beberapa hari lalu kakliza teringin nak makan pulut lemak dengan serunding kelapa..
serunding kelapa ni selain makan ngan pulut boleh dibuat inti pulut panggang dan juga kueh cucur badak ...




SERUNDING KELAPA

Bahan:

1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun kunyit mayang
100 gm udang segar kecil

Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
1 s/k jintan manis
3 batang serai
5 ulas bawang merah
2 s/b udang kering
3 cm kunyit hidup
3 s/b minyak masak
garam
gula

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin hingga wangi.
2. Masukkan kelapa parut, udang dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
3. Bila nampak kering taburkan hirisan daun kunyit dan sedikit gula. Kacau rata
4. Masukkan dalam pinggan dan sejukkan.




PULUT LEMAK

Bahan

2 cawan beras pulut [basuh dan toskan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
garam

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam loyang.
2. Letakkan loyang dalam kukusan.
3. Masakkan sehingga pulut sebati dengan santan.
4. Hidangkan dengan serunding kelapa muda.





CELOTEH KAK LIZA...

Quote:
1. Sabrina ~~ ooo..terbalik pulak..kat umah ni bab pulut mmg laju la...kalau buat cucur badak mmg kena agihkan kat orang la..kureng jalan..
2. ina mat anah ~~ seronok i tenguk u enjoyed makan pulut tu ..arini i buat puding roti plak untuk u..
3. mami - mamiyati.fotopages.com ~~ kakliza ni buat saja..tapi anak2 kurang..
4. Sayasha mekshap@yahoo.com ~~ asben dan anak kkliza mmg suka pulut lemak ni..makan ngn serunding daging atau ayam ker..apa2 jelaa..tapi serunding kelapa ni kureng sikit..
5. fatihaeliza@yahoo.com.my ~~ adik badik kkliza suka tapi asben kurang..maybe sebb MIL tak buat kot just beli so depa tak makan sangat..
6. masihjelita ~~ ooo ye ker..tapi kat mana yer..kakliza ni jrang p Kuantan laa...asik jelajah dunia jer [alam siber]..mmg kurang jalan2 kesana
7. masihjelita ~~ cari.jangan tak cariiii..cari sampai dapattt...
8. maklang ~~ kakliza duduk akt Kerteh..Kampung Baru jer..
9. shaliana ~~ sama-sama kasih...dah lama kkliza nak buat..asik tangguh jer...
10. Adamson Hotel, Kuala Lumpur adamsonhotel@yahoo.com.my ~~ TQ...kalau kkliza p KL bolehlah p makan nnti...
11. kamsiah binti omar yah3178@yahoo.com ~~ waalaikumusalam...mmg asben kkliza suka makan pulut lemak ni ngan ikan masin ...
12. eixora ~~ selalunya kalau bunga kantan tu sedap buat nasi goreng kerabu ..buat kerabu ikan kembung ker.. masak lemak ikan ker..asam pedas ker..n not to forget laksa kedah...
13. zuera jas_fyra@yahoo.com ~~ kakliza pun posa gak...
14. Penyulawa ~~ mmg saja nak goda cik lawa punnnnn...
15. suzi @ ummi haikal suzi_khai@yahoo.com ~~ yelah...kalau bulan posa mmg ada la..eh..teringin pulak nak berjualan masa bulan posa ni...larat ker... .bab maju perut tu mmg kenyataan...
16. jamie ~~ kakliza dah lama jadi MAMA BEAR dah weyyy.... yg penting menten ayu tauuu...
17. ida aina nurulannluv@yahoo.com ~~ waalaikumusalam... n TQ..
18. boxhousestudio ~~ sama-sama kasih....
19. umi-kal ~~ sama-sama kasihhh...
20. ayang77 suhailafauzi@yahoo.com.my ~~ waalaikumusalam..cream cheese tu nanti kakliza tulis entry megenainya..ok tak..tapi kalau nak cari beli brand Philidephia..mmg sedap tart keju ni...
21. WARNAcards warnacards@yahoo.com ~~TQ..
22. Tisya tisyachung@yahoo.com ~~ TQ..
23. MamaFaMi -~~ sedap..mmg kkliza tahu Mama sukaaaaa...
24. unnamed ~~ TQ..
25. mamasya ~~ lebih kurang la tu..kalau tak rajin,,makan pun tak dpat....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net