;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 18-Aug-2007 09:00 Email | Share | Bookmark
Wajik

 


WAJIK

Bahan:

1 kg beras pulut,,
300 gm gula pasir
300 gm gula merah
500 ml santan + secubit garam [1 biji kelapa]
daun pandan...simpul

Cara:
1. Kukuskan pulut sehingga naik wap. Sejukkan.
2. Gula merah dan gula pasir dimasakkan ngan santan dan daun pandan.
3. Masakkan sehingga pekat.
4. Masukkan pulut dan kacau rata sehingga sebati dan berkilat.
5. Masukkan dalam loyang dan sejukkan baru potong dan hidangkan

NOTA:
Sekiranya mahu masukkan durian boleh kurangkan gula kerana durian ada rasa manis sikit.
Masukkan dalam santan dan gula yg telah mendideh.



CELOTEH KAKLIZA...
Quote:
1. rani ~~ terimakasih..kakliza akan bali A/Setar raya nanti..
2. mamasya ~~ boleh buat kurangkan gula biasa tu..tak jejeaskan warnanya.mmg kalau kat Pantai Timur dipanggil Nasi Manis..
3. kamalina ~~ cubalah buat sendiri..sure gempak...
4. Sabrina ~~ so lepas ni apa kata Sab buat kejutan untuk ayah..masak untuk dia since he enjoyed makan wajik...
5. mommy_d&d ~~ aceli kat Tganu ni kalau nak makan wajik..boleh beli jer kat Pasar Malam atau Pasar Tani...mudah dapat...
6. MUZA ~~ aceli pewarna ni kurang baik untuk kesihatan esp untuk growing up children... sebaiknya gunakan gula merah..lagi cantik...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net