;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 21-Aug-2007 04:06 Email | Share | Bookmark
Kek Buah Keju

 
 
 
 
kek ni bukanlah kkliza baru buat tapi oleh sebab kakliza syurkan pada seorang sahabat siber untuk membuatnya..
setelah puas ku telek..ku belek dari awal sehingga entry terkini.. rupanya tak tulis disini..
tula..banyak beno web/forum yg ditulis rupanya FP sendiri terlupa nak tulis...
so kkliza tuliskan..




KEK BUAH KEJU
[sumber : BEBOP dari forum cari.com.my]

Bahan

340 gm mixed fruit + 2 s/b jus oren [rendamkan 2 atau 3 jam]
140 gm butter
140 gm cream keju
140 gm gula perang
4 biji telur
1 sk esen vanilla
160 gm tepung gndum
1 s/k baking powder

Cara.

1. Pukul keju, butter dan gula sehingga ringan dan gebu.
2. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
3. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan bahan kering berselang seli dgn mixed fruits. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
6. Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.


NOTA
Kakliza sengaja masukkan dalam bekas aluminium saiz 4 X 8 " untuk memberikan pada sedara-sedara atau nak buat jualan..


Quote:
1. :masihjelita ~~ a'ah kkliza gunakan cheese yg buat kek cheese tu la.. philidepia tu..
2. lynnhassan ~~ mmg sedap/ kkliza dah lama cuba kek ni..so dah kureng nak makan kek buah biasa..kalau buat masa trial tu rasa manis..boleh kurangkan sikit gula..
3. mamazieza ~~ wau..kencangnya bisneh..jeles kita tauwwww.....bila mama free cubalah..insyaAllah tak rugi mencuba... n sama-sama kasih..
4. mamanisa ~~ salam...aceli kakliza pun lama tak elpak kat sforum tu..bizi sikit lately..n kkliza aamat terharu atas kesudian mencuba resepi kakliza n Noormasri sure very hepi ni..so sama-sama kasih...
5. MUZA ~~ alahai..ni yg buat kakliza amat sayang kat adik2 semua sebab rajin dan sudi mencuba resepi kaklzia yg kurang pengalaman ni..
assalamualaikum kak liza
6. boxhousestudio ~~ hahahhaa..biasalah tu bila kes copy n paste ada text tertinggal... ... kkliza dah edit... kalau dah cuba boleh kasi feedback sini nanti...


FRUITS CHEESECREAM CAKE
[source : BEBOP from forum cari.com.my]

Ingredients[/b]
340 gm mixed fruits + 2 tbsp orange juice [soak for 2 or 3 hours]]
140 gm butter
140 gm cheese cream [philidephia]
140 gm brown segar
4 eggs
1 tsp vanilla essece
160 gm flour
1 tsp baking powder

Method.
1. Cream cheese, butter and brown sugar till fluffy.
2. Add in eggs one by one. Mix well.
3. Add in vanilla essence and mix together.
4. Add in again dry ingredients and mixed fruits alternately.
5. Pour into tray n bake at 170'C for 1 hour or done.





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net