;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 20-Oct-2007 00:35 Email | Share | Bookmark
Sajian Raya 2007 Umah mertua @ Aanak Bukit, Kedah

juadah raya
ketupat palas
rendang daging
kari daging
acar timun
anggur
sup gear box
kek raya
boleh dikatakan setiap kali raya puasa/aidil-fitri kakliza akan beraya di
umah mertua di Anak Bukit, Alor Setar Kedah...

biasanya sehari sebelum raya [last puasa] MIL [Mother In-Law] kkliza akan masak gulai/kari daging dan juga kurma daging untuk anak-anak yg tak makan pedas..
FIL [Father In-Law] kakliza pula ditugaskan untukmembeli bahan mentah [daging, ayam,
rempah ratus, santan dan segala sayuran yg diperlukan]
kakliza pula ditugaskan untuk membuat rendang..sampai 3 kgs sebab ramai keluarga kami
balik kali ini..

diawal pagi raya [jam 3 am MIL dan FIL sibuk memasak nasi tomato sebanyak 6 kgs diluar
rumah..macam kenduri pulak...
manakala kkliza pula dengan projek 1 kg pulut kuning sebab SIl dah order ketupat palas 3
kgs...dan juga acar timun..

selepas solat subuh kami akan sediakan juadah dan hidangkan kerana sekembalinya dari solat sunat aidil-fitri semua akan berkumpul menjamu selera..
masa ni riuh rendah dan tangan pun bersilang silang nak mengambil makanan..
meriah sekali...
tapi selepas menjamu selera ada yg berlari mencari bantal..
keletihan..kekenyangan..atau memang dah habit tak pastilaaa...
tapi yg pasti tu kakliza tetap didapoor menyelesaikan segala kerja yg out-standing..
bizi all de taim....

antara kemeriahan sajian di umah mertua..

1. Kek Buah Keju
2. Kek Oren
3. Kek Butter
4. Kek Marble Oren
5. Kek Lapis Asam Flake [ni beli dari kawan sbb tak sempat nak buat]












sup gear box ..menu wajib bila taim raya...

nanti kkliza pamerkan sajian kat umah kkliza dan juga sajian umah adik kkliza pulak...



kak liza akan p Port Dickson malam ini untuk mengambil mak kakliza yg nak dibawa ke
Kerteh dan seterusnya lepas tu akan antar anak kkliza ke asrama di Alor Gajah...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net