;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 1-Nov-2007 22:18 Email | Share | Bookmark
Puding Kantoi dan Puding Back-Up

Makaroni Goreng
Puding Kantoi
Puding Back-Up
arini kakliza dapat tempahan untuk buat puding fruit koktel dan oleh seorang kawan yg nak buat open house untuk geng mengaji beliau..
selain dari puding dia juga minta kkliza buatkan makaroni goreng pedas..kira2 ala melayu la..biasalah suka makanan pedas2..

oleh kerana hari sbelum tu kkliza dah buat tempahan assam laksa dan lontong yg agak banyak..so rasa agak keletihan sikit laaa...
kkliza pun cadang buat masa kkliza bangun sahur..
setelah siap bersahur sambil tunggu solat subuh kkliza telah siapkan bahan2 untuk puding atas meja untuk masak puding koktel sos oren tu..

tiba masanya kkliza pun memulakan gerakan untuk masak puding..
dah siap semua adunan pun masukkan dalam bekas acuan kecil dan buat sos oren..
sambil tu kkliza minta bonda kakliza memotong bahan untuk buat makaroni goreng...
dan pastu kkliza pun gorengkan makaroni..

rasa seronokla sebab semuanya dah siap dalam masa yg awal...relaxla..tak kelam kabuttt...
tetapi bila kakliza mengemas meja, kakliza terjumpa paket serbuk agar...
ahhhhaaaaa... kakliza tak masukkan serbuk agar dalam bahan pudingggg.....
apa lagi..kantoiiiiiiiiiiii dahhhh...
kakliza pun amik 1 paket serbuk agar-agar dan masakkan dengan 1 cawan air dengan harapan supaya puding tu boleh keras...
tapi sayangnya bila dan tunggu sampai sejam..tak juga keras..
kkliza nekad sekali lagi..masakkan pulak 2 paket serbuk agar2 dengan 1 cawan air supaya puding tu keras..
kkliza masukkan adunan dalam acuan kecil dan masukkan pulak dalam petisejuk ngan harapan cepat keras..
dah tunggu sejam..tak jugak keras...
so kkliza called the lady dan cakap terpaksa buat puding [dessert] lain...

akhirnya kkliza kedai dan beli jeli mangga dan laici dan juga jeli sumi [yg budak2 suka makan tu]..
so kak liza dapat hantar pada kawan kakliza tu..




Puding Back-Up

Bahan

Jeli mangga, laici dan jeli sumi
buah laici dalam tin [asingkan airnya]

Sos Oren
1 Liter oren Feel Fresh [kotak]
3 bekas [150ml] yogurt berperisa buah oren atau salad buah2
3 s/b oren sunquick

Cara
1. Buangkan packing semua jeli dan masukkan dalam serving bowl
2. Bancuhan kuah sos oren dan hidangkan sejuk.



puding tadi akhirnya kkliza masakkan pula ngan agar-agar strip..[40 gm agar2 + 4 cawan air + 1 cawan gula ..] masak sampai didih dan masukkan adunan puding yg masih lembek/lembut tu...dan masukkan ddalam acuan..akhirnya keras saperti puding biasa...
[resepi penuh tak payah tulisla..sebab nanti membuatkan orang keliru...
nanti bila kkliza buat lain kali akan kkliza tuliskan sebaiknya]

tapi kak liza namakan juga sebagai Puding Kantoi...




amacam mamazieza dan Mamafami..
ok tak rupa puding2 ini...



CELOTEH KAK LIZA...

Quote:
1. MamaFaMi ~~ hehehhe...TQ..TQ...
2. MUZA ~~ tula..dalam dok berjaga-jaga ..siapkan bahan semua atas meja..bolehkan terlupa..dah tua..fokus dah kureng sikit kottt...
3. maklanglina ~~ nanti 1 ari yg free kita akan jumpa..tak perlu jumpa bulan syawal kannnn... kkliza bawak puding tu bila p umah maklang nanti yer...
4. aina aa_aina95 ~~ puding back-up tu cantik sebab warna warni...puding kantoi tu terhasil setelah kakliza masakkan semula ngan sebanyak 40 gm agar2 strip..tu yg ok kotttt...tapi semuanya siap by evening..sedangkan majlis tu nak jam 11 am..
5. rinnchan ~~ hehhehe..aceli masa masak tu maybe fokus benda lain kot..sebab nak buat makaroni goreng tu pada masa yg sama...letih pun ye juga ..
6. aina aa_aina95 ~~ TQ 4 de tips...InsyaAllah akan kkliza praktiskan saperti yg disyurkan tu...
7. aina aa_aina95 ~~ umur kakliza dah 49 thn...
8. aina aa_aina95 ~~ terimakasih atas sokongan
9. fifi fad ~~ biasalah..kita bukanlah sentiasa sempurna saperti yg dihajati...
10. mamasya ~~ idea datang spontan masa tengah driving...dok cari s/khabar untuk lady tu...
11. masihjelita ~~ rasanya mmg ok..kkliza dapt maklumbalas dari lady tu..dia cakap everything oraitsss.....
12. mylovelycupcakes ~~ memang betui sekali..







View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net