;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 13-Nov-2007 05:06 Email | Share | Bookmark
Oren lagi...Kek Oren

kek kedai jer..
dah buka pelastik
dah sapu krim
dah kena potong
baru-baru ni kawan2 kkliza mengadakan pot-lucj jamuan raya kat surau..
oleh kerana mood raya masih ada..kkliza pun teringin nak bawa kek..
memandangkan selalu ada yg bawa kek coklat..so kakliza nak bawa lain dari yg lain...
so kkliza pun bawak laaaa...




KEK OREN

Bahan

2 biji kek oren [beli jer kek oren saiz 4inci x 8inci]
buah peach atau limau dalam tin [asingkan sirapnya]
1 cawan fresh cream
1 s/b oren paste

Cara
1. Potong kek jadikan setiap satu 2 lapis.
2. Susunkan kek dalam mangkuk kaca 4 segi.
3. Masukkan fresh cream dan oren paste dalam mangkuk.
4. Pukulkan freshkan sehingga gebu [bila diterbalikkan tidak tumpah]
5. Sapukan sebahagian fresh cream dan lapiskan dengan kek lagi.
6. Sapukan lagi baki fresh cream dan susunkan buah peach yg telah dipotong nipis.
7. Sejukkan dan hidangkan.


CELOTEH KAKLIZA...

Quote:
1. suri ~~ salam perkenalan..Terimakasih kerna sudi jalan2 kat fp kakliza.. n juga sudi berikan komen.. ..kakliza buat hiasan pada kek oren ni sebab selalunya jika ada kawan2 bawa kek..esp yg beli tu..nampak macam kurang menarik perhatian..tapi kali ni alhamdulillah..ada yg repot tak sempat rasa walaupun kakliza rasa kek tu dah cukup untuk kami yg tak ramai aritu..akan ada siaran ulangan jamuan kek tu..tungguuuuu..
2. suri ~~ aceli boleh gunakan mangkuk tahan panas yg diletakkan dalam kuali berisi air dan panaskan perlahan sehingga coklatitu cair..nanti InsyaAllah kakliza buat entry mengenai double boiler.mmg ada hajat dihati nak tulis..tapi asik tangguh jerrr...maybe asik sibuk lately ni sampaikan terlupa pulak..
3. unnamed ~~ fresh cream tu kakliza beli kat kedai jual bahan kek/biskut..
4. norry nor ~~ waalaikumusalam..kakliza dah 2 kali menginap kat Tiara tu..kami bercuti dengan famili belah asben..dan juga adik kakliza pun tinggal kat PD...
5. leen mf_leen@yahoo.com ~~ kakliza teruja nak cuba hiaskan kek tu sebab bila ada kawan bawak kek beli kat kedai..kureng dapat sambutan tapi kali ni....alhamdulillah sambutan baik sekali..
6. MUZA ~~ ala..senang jer.. semua bahan ada kat rumah..just onkan mixer dan hiaskan sempoi jer ...
7. kak jie jie ~~ minat oren ni sebab anak dara kkliza lagi fanatik oren..serba serbi oren..baju dia semuaaaaaa oreng kolor tawwww...seronok buat cubaan berani gini...akan ada lagi cubaan berani lagi tauuuu...tungguuuu...
8. rinnchan ~~ alaa....rinn pung apa kurangnyaaa...selalu jer kakliza terliur tenguk FP rinn...
9. syerry ~~ InsyaAllah akan kakliza cuba buat dan amik gambo...mungkin masa anak2 ada rumah cuti sekolah nanti...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net