;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Nov-2007 01:39 Email | Share | Bookmark
Pajeri Kedondong...

buah kedondong
pajeri kedondong
ahaaaa......bior betulll....
kedondong boleh ker buat pajeri..
tak percayer...kita boleh tolongggg....

semalam kakliza melawat kawan [Aishah] yang akan berangkat ke tanah suci Mekah dengan suaminya untuk mengerjakan haji pada musim ini..
sewaktu nak balik dia memberikan sedikit buah kedondong yg lebat berbuah dipohon yg ditanam depan rumahnya..



so bonda kakliza pun cadang nak buat pajeri kerana dia ralat tak dapat beri kakliza rasa/makan pajeri kedondong yg dia buat masa raya aritu...
wauuu..seronoknya bonda masak..anakda hanya ngap jer...
sedap rasanyaaaa..rugi kalau sapa tak mencuba...
bonda cakap..kalau ada bacang muda dia nak masakkan pajeri lagi untuk kakliza...tapi kakliza rasa bacang muda payah sikit nak dapat dan kakliza minta dia masakkan pajeri nenas pulak minggu depan...
sajalaaaa kannn..masa mak ada dengan kita..boleh manja-manjakan diri minta dia masakkan menu kegemaran... lagipun dia memang suka dan tak jemu-jemu memasak untuk anak-anak dia....
nanti lepas raya haji..bonda balik ke PD barulah kakliza melopong kesunyian tak der teman nak main masak-masak kat dapur...




PAJERI KEDONDONG

Bahan

20 biji buah kedondong [buangkan kulit]
5 cawan santan pekat [1 biji kelapa]

Bahan Tumis
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
2 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 s/b rempah kari daging[bancuh ngan air]
4 s/b minyak
2 s/b gula merah/putih
2 s/b kerisik
garam

Cara
1. Rebuskan buah kedondong sehingga mendidih dan buah agak lembut
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air. Kacau rata
3. Masukkan santan, buah kedondong dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.



CELOTEH KAK LIZA...
Quote:
1. umiedina ~~ kakliza biasa gak dengar..tapi ni pes taim makan..mmg sedap..tak rugi mencubanya....n terimakasih kerana sudi mencuba resepi kakliza.. semoga umiedina seronok memasak resepi kakliza...
2. eija28 ~~ lagu/music tu kena daptkan website lagu yg dikehendaki dan tuliskan urlnya kat Settings > Profile > Tag saperti ni <bgsound src="url lagu" loop=100></bgsound>
3. ina mat anah ~~ amboiiii...dapat makan maskaan bonda..terus baik demam yer..tapi nak minta demam lagi pulak..alahai..tak demam pun i akan anto masakan kat u..as my food tester laaa ...nanti u gomoks i x rtanggungjawab yerrr....ada banyak algi menu dalam perancangan kami tauuuu...fruits cocktail tiramisu tu nanti i tuliskan resepinyaaa...
4. Penyulawa ~~ hahhaha..tiffaaahhh tertiffffuuuu...idea yg bagus tu..boleh cuba buat rendang telur rebus ..nak-nak masa kenduri kawin banyak lebih telur rebus....aceli anak dara kkliza pun ingatkan sambal/gulai telur..buah tu banyak juga Aishah tu bagi..tu yg dapat buat pajeri..ada lagi nak buat rojak buah Jumaat nanti..
5. Muna ~~ betui tu..masakan ni memang masakan orang lama...mmg sedap..
6. lynnhassan ~~ mmg leleh..syedappp..cicah ngan garam tu biasa kkliza buat kalau buah tu sikit jer... lagipun x der geng nak makan masa tu..









View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net