;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Jan-2008 02:55 Email | Share | Bookmark
Nangka Berempah atau Gulai Nangka Tumis Darat

 
Quote:
Pokok Nangka merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Artocarpus heterophyuus Lam.


buah nangka


pokok nangka

Pokok Nangka menghasilkan buah yang boleh dimakan. Nangka banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Nama saintifiknya ialah Artocarpus heterophyllus. Pokok ini berasal dari India dan Asia Tenggara.

Antara 'saudara' nangka ialah cempedak dan breadfruit.
Buah Nangka lebh besar dan bulat dari buah cempedak yg lebih kecil dan kulitnya tidak setebal buah nangka.
Buah nangka muda boleh dibuat sebagai masakan saperti gulai lemak, gulai berempah, lemak ciliapi, kerabu atau rebus cicah air asam saja dan juga rendang.

Cara membuangkan kulit nangka
Kulit nangka hendaklah dibuangkan sebelum masak. Biasanya potong nangka dibawah aliran [cucuran] paip air supaya getah nangka dapat dielakkan melekat pada pisau


nangka muda yg telah dibuangkn kulitnya



Quote:
Nangka (jackfruit) has a very thick skin, full of thorns which aren't sharp. The skin of the nangka is green. There are lots of yellow seeds inside. The fruit meat of Nangka are used (or cooked) as vegetable dish when it is unripe but the fruit can be eaten fresh when it is ripe.




NANGKA BEREMPAH atau GULAI NANGKA TUMIS DARAT

Bahan

500 gm nangka muda yg kecil
200 gm ikan talang kering
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 cawan air
3 s/b rempah lemak atau kari ikan
1 labu bawang besar
garam

Rempah Tumis [hiriskan]
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
1/2 s/k halba
1/2 s/k jintan manis

Cara:
1. Nangka dibuangkan kulit dan rebuskan nangka dengan garam sehingga lembut. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh.
4. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
5. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
6. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
5. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak



Celoteh kakliza...
Quote:
1. gadis ~~ mmg sedap campur ngan udang..tapi x leh masak lama [sampai nangka tu lembek] sebb udang tu nanti kecut..tak sodap...
2. nabialishad ~~ biasanya ini masakan orang utara/kedah..kalau kat KL mmg orang akan masak lemak ciliapi jer..
3. GlitterWorld ~~ hehehhe..rajin ada apa-apa ker..nak ehem-ehem ker...
4. GlitterWorld ~~ kkliza ada buat blog dalam tahun 2005 dulu tapi taklah seaktif kat FP ni...nanti kakliza akan ushakan pasal tu...
5. zana zanahadzir@gmail.com ~~ banyak kkliza dengar pasal nangka ni ada angin..betui ker...kakliza ni kurang sikit nak jadi pengedar...sorilaa...n TQ sbb sudi mencuba resepi kakliza..
6. rani ~~ mmg bijinya sedap dimakan..lemak gitu...
7. Lord ~~ mmg ad cadangn nak wat my own resepi book tapi masih belum ada peluang...
8. masihjelita ~~ a'ah..kat Kerteh ni selalu ada gulai nangka ..tapikena masa musim nangka berbuah..kkliza selalu dapat free supply dari orang sini..so selalu ejr buat gulai dan supply balik pada kawan2..
9. Aliza ~~ kakliza rasa kalau makan nangka yg dimasak..buh rempah ratus..lada haitam..kurang anginnya..kalau makan buah entah..mungkin naik angin ...
10. MamaFaMi ~~ memang pandai.. ..kat pasar tani sini banyak nangka dijual siap potong..murah plak tu...kalau setakat nak makan keluarga kecil...mmg boleh beli...
11. myshoppe2u myshoppe2u@yahoo.com ~~ TQ..
12. maklang ~~ mmg setuju..gulai nangka + ngna ikan kering mmg sesuai...
13. Ah Mat Gebu ~~ TQ En Mat..kkliza suka kongsi ilmu..semoga dapat dimanafaatkan oleh adik2 sekelian...
14. Daalia lea1207 ~~ teringat nostalgia lama yer...
15. :<< jeff >> ~~ dah sah la geng tak makan pedas...suka masak lemak...
16. :*husinzainudin* ~~ nanti balik mesia..makanlah puas2..mana tahu lepas ni kena anto kat tempat yg takder nangka pulak...
17. MinatBiz ~~ TQ..dah tenguk forum tu tapi nanti kakliza lawati lagi...
18. Ana ~~ mmg la..taksah kalau masak nangka gini sikit2..rasanya nak aksi 1 kampung makan...
19. MaDiHa ~~ ha'ah..kaklzia da baca reply maklang pada MaDiHa dalam blog maklang..nanti pasn boleh cuba gulai ni pulak...insyaAllah puas hati..
20. yati ~~ mmg sedakkk tak terkata...
21. kay ~~ resepi green curry tu nanti kaklzia tuliskan.InsyaAllah...
22. suenal67 ~~hehehhe...pasni kira senanglah nak potong nangka kannn...
23. Haniss ~~ mmg sedap...
24. icatcher ~~ TQ...
25. ecotton ~~ TQ...











View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net