;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 25-Jan-2008 07:49 Email | Share | Bookmark
Urap

 
hari ini kkliza masak nasi lemak..
macam biasalah..sambal ikan bilis..timun hiris.. telur rebus [kkliza buangkan kuning tu ..elakkan kolestrol] , ikan bilis & kacang goreng,..dan juga kangkong rebus..
tapi kkliza tringin nak makan urap..
so kkliza pn goreng kelapa.. buat sambal..bakar ikan sikit ..dan gaulkan semua...dengan sayuran mentah saperti toge, kacang panjang hiris, daun ulam raja,...perah limau..

jom kita ltenguk urap tu..tapi nasi lemak tu kkliza maleh amik gambo..bayangkan jer laaa yer...




URAP

Bahan

1 mangkuk taugeh [bersihkan dan basuh saja..jgn rebus]
3urat kacang panjang ]
1 pokok daun ulam raja ] hiriskan
1 labu bawang besar ]
1 ekor ikan kembung bakar [peroikan isinya]
1 s/b udang kering [tumbuk ]
3 s/b s/b kelapa goreng
2 biji limau [ambil jus ]

Sambal [tumbuk]
3 tangkai cili merah
3 tangkai ciliapi
belacan
garam
gula

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
2. rasakan garam dan gulanya
3. Hidangkan dengan nasi putih.


CELOTEH KAKLIZA...

Quote:
1. srsfeqah ~~ kakliza rasa urap ni bukan nama dari pantai timur..seakan macam kerapu jugak..nama jer lain..tapi kaedahnya sayur mentah digaulkan ngn kelapa...
2. lisa kucomei@yahoo.com ~~ siapa suka sayur apsti enjoy makan ni...
3. Pondok Al Imran ~~ senang jer.. hiris dna gaulkan jer...
even ikan goreng pun boleh gunakan..ayam roasted tu kkliza gunakan BBQ knorr tu jer tapi campurkan crushed garlic, lada hitam dan daun rosemary sikit..wangilah dia...
4. maklang_06@yahoo.com ~~ jomlah buat...senang jer...
5. nabialishad ~~ taugeh tu mmg kaklzia tak rebus..just bersihkan dan basuh jer..bila makan mmg krup krap...
6. MamaFaMi ~~ hahhaha..sib baik sayur...kalau nasi sure mengah perut..
7. Hajar ~~ jom pakat lawan sapa makan banyak... mmg buat banyak tu...
8. << jeff >> ~~ urap ni awet muda tauuuuu...
9. ct payong ~~ hehhee..
10. boxhousestudio ~~ peroikan tu adalah hancurkan isi ikan..ramaskan ngan tangan jer..
11. rani ~~ penuh khasiat awet muda tu...
12. maklanglina nazdin_2000@yahoo.com ~~ sekali sekala apasalahnya malas..selalunya maklang mmg rajin tahap kayangan...
13. masihjelita ~~ mmg betui tu..smpai kat Paka boleh dengar kerangupan taugeh tu..
14. ct payong ~~ biarlah rahsia...hahhahaha...
15. junjs1102@yahoo.com ~~ boleh saja tapau.tapi takut ila ampai kat jun..lembek basi semuanya..
16. noor ~~ kkliza mmg suka makan urap..kerabu...
17. arie ~~ mmg macam kerabu pun..cuma kakliza nak kasi gimik jer..but ramai juga yg kata urap..
18. sofeayusuf ~~











View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net