;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 29-Feb-2008 22:32 Email | Share | Bookmark
Fruit Tartlets

 
 


FRUIT TARTLETS [TAT BUAH]

Bahan

125 gm butter
125 gm majerin
60 gm gula halus
1 biji kuning telur A
400 gm tepung gandum

Keju Kerim
250 gm keju kerim
50 gm butter
50 gm gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]

Buah Hiasan
buah peach
epal hijau
anggur merah
jelly apricot [to glaze] >> [boleh beli dikedai jual bahan kek]

Cara
1. Gaulkan butter, majerin dan gula sehingga sebati
2. Masukkan telur dan kacau rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan adunan dalama cuan tat dan tekan nipis dan potong atas tepi acuan.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170 selama 12 - 15 minit.
6. Keluarkan tat dan sejukkan.
7. Masukkan adunan kerim keju dan hiaskan dengan buah peach, epal hijau dan anggur merah yg telah dipotong kecil.
8. Sapukan sedikit jeli apricot dan hidangkan.



jom rasa....


acuan tat yg digunakan...



sekiranya tak suka Kerim Keju boleh gantikan ngan ..

KERIM KASTAD

Bahan

250 ml susu segar
1 biji telur
3 s/b gula
2 s/b tepung kastad

Cara
1. Gaulkan dan tapiskan semua bahan dalam periuk.
2. Kacau dengan whisker sehingga adunan nampak pekat.
3. Tutup api dan kacau lagi supaya adunan tidak bergentel.
4. Masukkan dalam kulit tat yg telah sejuk.
5. Hiaskan mengikut buah kesukaan sendiri.


CELOTEH KAKLIZA...

Quote:
1. zira ~~ hehehhe..TQ...
2. kak jie jie ~~
3. shasha ~~ aceli aprikot jeli ni macam larutan agar2..tapi pekat sikit..
4. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg ~~ jom buat..
5. :mamasya ~~ apa tunggu..jom mulakan projek...
6. masriyah ~~ betul tu...
7. suenal67 ~~ tak perlu sapu minyak sbb adunan tu ada minyak..cukup senang nak kuarkan dari acuan tat tu...
8. :ida isk ~~ hehhehe..tokey cc jom projek tat pulak..
9. ReeWan Bridal Collection ~~
10. Sabrina ~~ tat ni colorful sbb tu nampak so mengancam jer kann..
11. Ana ~~ TQ...
12. faryza ~~ no problemo...n tq for trying the recipes..
13. My Secret Wardrobe ~~
14. APEN nizar_eff@yahoo.com ~~
15. noor ~~ kkliza rasa acuan tu a bit besar tapi still can be used...
16. umi-kal ~~ tq..
17. mummy jam ~~
18. MamaFaMi ~~ kiranya dah ada lan la nak bikin tat tu.. cuma boleh tkarkan bahan bluberi pada buah2 jer..semoga berjaya..
19. misliha ~~ hehehhe...rajin sekali sekala..
20. http://ciklinn.fotopages.com/ cinda8@gmail.com ~~ terimakasih....
21. Hajar ~~ jom kita buat pulak...
22. yatiey yusztiey@yahoo.uk.co ~~ jgn tangguh lagi..jom buat...
23. boxhousestudio ~~ jeli aprikot ni macam larutan agar2 pekat jer.. boleh beli siap kat kedai bahan jual kek..
24. nora ariff ~~ lepas ni boleh cuba resepi ni pulak...
25. PEMANCING IKAN ~~ terimakasih atas jemputan..nak belanjer kerr...
26. rozeela ~~ hahhaha..kkliza kkdg tu makan banyak gak tapi depend pada keadaan dan masakan..
27. jake ~~
28. rinzura ~~ nanti kalau dah buat..berilah komen..
29. sevengalz ~~ kkliza baut home-made coklat tu gunakan coklat cooking bar yg besar..[3 kgs per block] ,..beli kat kedai jual bahan kek..
30. mama erisya ~~ kkliza tunggu laporan penuh...
31. mimie ~~ jom cuba buat resepi ni pula..
32. Linda@anna kaori.cake@yahoo.com ~~
33. nabialishad ~~ amboiii... akka tak bertanggung jawab tau...
34. krafbonda krafbonda@yahoo.com.my ~~
35. azura asri ~~
36. viva_biru gen2_merah06@yahoo.com ~~ biasanya ikan parang ni kkliza buat asam pedas..masak lemak ciliapi, resepinya boleh tenguk resepi yg ada kat link tepi kiri FP ni..cuma tukarkan ikan saja.. dan pernah juga buat nugget ikan..cuma tak sempat nak tuliskan resepinya..
37. Wa ~~ sor to hear about diabetes ni..akak pn kena pantang gak pengambilan gula le ni..so mmg kena kontrol..
38. :MaDiHa ~~ mmg mahai sbb kerja dan bahan yg agak cerewet kot..tapi kkliza pun ada gak hangin M dan R tu..biasalah manusia biasa..tapi le ni akak mmg bizi sangat la..
39. eija28 eija_28@yahoo.com ~~ mmg betui sangat tu..macam berhantu jer kalau makan benda kenit2 ni..
40. Tganu Boutique~ ~~ TQ..n jgn lupa mncuba nanti yerr...
41. Mummy Irdina&Arissa ~~ berkilat sbb ada sapu jeli aprikot tu...
42. Acik badariah@bungalawang.com ~~
43. kamicollection ~~
44. aleen ~~ kkliza rasa boleh glaze ngan jelli biasa as long halal..
45. aleen ~~ salam... kkliza rasa kalau nak sapukan jem cair..kena kurangkan gula pada fillingnya tu..nanti manis sangat pulak
46. apple ~~ dalam presentation makanan..warna adalah memainkan peranan yg penting..
47. Mak Teh ~~ baik cari acuan tu..nanti dia merajuk tak digunakan...

48. boxhousestudio ~~ mmg betui..lagi kita pelajari..rupanya lagi banyak perkara yg kita tak tahu.. apapun jgn jemu belajar...
49. silver doc_holic@yahoo.com ~~
50. marida maridaalias@yahoo.com ~~ kakliza dah tuliskan resepi untuk buat tat crust ni diatas..boleh cuba...
51. kathy ~~ kalau crust tat ni lembek..boleh bake 10 minit dalam pre-heat oven..then sejukkan sekejap..pastu baru letakkan fillingnya...
52. fiza cikpitt15@yahoo.com ~~ bolehlah cuba buat..
53. aleen ~~ boleh juga gunakan butter semuanya tapi kerangupan tart shell tu kkliza rasa kurang sikit berbanding gunakan campuran butter dan majerin ni.. [/quote]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net