;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Mar-2008 07:43 Email | Share | Bookmark
Nasi Carrot & Ayam Bakar

nasi carrot
ayam bakar
salad sayur



Bulan Disember dulu kak liza ada makan kat Nandos ngan anak dara ...
mak oiiiii..mahai gilerrrr..... pastu depa bagi nasi yg dibawa dari dalam petisejuk kot..sejuk gedi...
nak tobat tu tak mau la..takut lenkali terpergi lagi..

so cuti baru2 ni kkliza pun cubalah masak..ikut citarasa akak jer...
lagipun rajinlah masak sebab ramai ada kat umah dan makan pun laju jer..
tapi taklah selaju bila semua anak2 ada kat umah..
bak kata pepatah..lagi ramai..lagi meriahhhhhh...





NASI CARROT

bahan

6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw carrot [potong dadu kecil]
1/2 caw susu cair
8 caw air
1 kiub ayam knorr
1 s/k gula
garam

Bahan Tumis
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia ]
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.




AYAM BAKAR

Bahan

1 ekor ayam [potong 4]
1 s/b lada hitam tumbuk/mesin
3 s/b sos BBQ Knorr
1 s/b sos tiram

Cara
1. Bersihkan dan kelarkan ayam.
2. Perapkan ayam beberapa jam.
3. Bakar ayam dalam oven 200'C selama 1 jam.
4. Hidangkan ayam dgn sos lada hitam.




SALAD SAYUR

Bahan

1 biji tomato
1 batang timun
sedikit kobis manis
mayonis
cili sos

Cara
1. Semua sayuran dipotong dadu.
2. Gaulkan mayonis dan sos cili.
3. Gaulkan sayuran dan mayonis.
4. Hidangkan.




Quote:
1. kak jie jie ~~ mmg betui..kalau makan ramai2..tak sedar makan banyak..seronok jerrr...
2. suenal67 ~~ hahhahha..suka pulak kakliza baca ayat 'pancing' tu..anyway..sib baik anak akak suka makan salad...
3. :ezura ~~ mana boleh lawan Nando's tu...depa ada resepi tersendiri...tapi kkliza rasa mmg geram sungguh sbb depa serve nasi yg macam baru kuar peti sejuk jer..
4. rozeela ~~ tula..rasanya mmg x mo masuk dah kedai tu..makan situ pun sbb nak tahu camner rasa dan presentation makanan dia... ..sib baik makan 2 orang..x lah ralat sangat...
5. mamasya mamasya22@yahoo.com ~~ nampaknya kita buka Nando's kat umah la..lagi best..boleh makan acara bebas...
6. Tganu Boutique~ ~~samasama kasih..nanti dah buat kasi report laa...
7. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg ~~ salam...setakat ni alhamdulillah sihat...
8. sirloin_skipper ~~ terharu sungguh akak..ada yg sudi na mencuba ni...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net