;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 20-Mar-2008 13:42 Email | Share | Bookmark
Muffin Pisang Coklat Rice

 
Baru-baru ni kkliza nampak mamasya buat kek pisang..
nampak so sedap...
nak minta dari dia..jauh bebenor..mahu kek tu naik cendawan kalau di poskan...
so bila beli pisang saja kkliza beli lebih untuk buat kek..
tapi bila nak buat ada jer halangan..so pisang dah tinggal sikit...

anyway kebetulan kakliza nak g pantai untuk lunch ngan ibu wawanis sebab nak amik gambo batu kat pantai tu..
so kakliza pun buat muffin sebab nak cepat masak...



MUFFIN PISANG COKLAT RICE

Bahan

140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan [4 biji pisang berangan]
2 s/b susu tepung
1/2 cawan coklat rice

Cara
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebti.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat rice dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.




Quote:
1. mklang ~~ mmg terkena jangkitan muffin sebb malas nak potong kek..lagipun muffin cup ada banyak dalam stok..sajalah nak mengebat...
2. hijanahhafiizhsakura ~~ mmg sedap pisang kalau buat cekodok..tapi too oily so akka beralih arah..buat muffin..nampak glemer sikit...
3. umi-kal ~~ aceli kami p masa lunch..liza buat nasi goreng ciliapi dan muffin untuk makan lepas amik gambo..tapi kami dok situ kejap jer sebb ibu wawanis nak masuk opis balik...
4. Sabrina ~~ boleh juga join..tapi kena datang waktu petang..baru syukk..angin redup dan masa yg agak panjang sikit..kami dtg aritu sbb nak shoot batu dan suasana beach waktu noon...mmg terang abis gambonyaa...
5. kakmOn ~~ salam Maulidur Rasul..a'ah dah redi..cuma dok tunggu hari jer ni..kalau semua ok..berjumpalah kita nanti..InsyaAllah...
6. korina lin_korina6078@yahoo.com.sg ~~ kakliza kemas..lepas makan dan rehat sebentar... ..so taklah tensen/stress ngan kerja...
7. mamasya ~~ hahahha..ada alien atas muffin/kek...mmg syuk/nyaman sekali makan tepi pantai...tapi kena ramai2..lagi syukkkk...
8. kak nab zainab180553@yahoo.com ~~ pantai tu mmg cantik..mmg ada cadangan nak g umrah tapi nak kena tenguk masa yg sesuai..just ready saja paspot tu..
9. watie ~~ kkliza gunakan mixer sbb nak cepat..tapi kalau x der..boleh saja gunakan senduk kayu/tangan mixer...








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net