Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 25-Mar-2006 04:43 Email | Share | Bookmark
Nasi Lemak Kukus

 


NASI LEMAK KUKUS

bahan2

1 kg beras AAA [basuh n toskan]
1 liter santan [5 cawan santan]
3 helai daun pandan koyakkan dan simpul]
3 keping hirisan halia
3 ulas bwg merah [mayangkan]
garam secukupnya
sedikit gula jika suka

Cara
1. Masukan semua bahan dlam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Pindahkan nasi kedalam kukusan berlubang dan kukuskan sehingga naik wap [30 minit]
3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.


SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan

250 gm ikan bilis [bersihkan dan buangkan kepala]
1 senduk cili kering mesin ]
3 labu bawang besar ] dimesin halus
sket belacan ]
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar..mayang kasar
garam
gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan air asam , ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendideh dan pekat dengan api perlahan.
4. Bila dah naik minyak baru angkat



CELOTEH KAK LIZA....
Quote:

1. MamaFaMi ~~ nasi lemak ni mmg sdap makan...tambah2 kalau makan ramai2 lagi sedappp..

2. maR ~~ sabo jelaaa...dugaaannnng..

3. mate ~~ masa tumis tu agak jer minyak..kalau dah siap masak.ada lebih banyak..keluarkan dan simpan jer..nanti masa nak masak sambal ..asam pedas..boleh gunakan...

4. ezard76@gmail.com ~~ masuk FP MamaFaMi pun kena make sure perut penuh..kalau tak sure leleh air liur jugak..

5. liza_virgo82@yahoo.com.my ~~ tahniah kerana berjaya menambat hati suami tersyang dengan nasi lemak hasil air tangan isteri sendiri..syabas....

6. DADI E ~~ semoga berjaya..

7. Sal ~~ Waalaikumusalam ~~ perbezaan nasi lemak kukus ni adlah kerana nasinya cantik berderai..dan palingpenting takder kerak...tak bazirkan beras...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net