;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 27-Mar-2006 10:01 Email | Share | Bookmark
Brownies

 
 


BROWNIES

Bahan A

1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan

250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.



Quote:
MamaFaMi~ kakliza suka masak nasi lemak..pastu dok relax sepanjang hari..tapi tula...bila dah makan.sure ngantukkkk
alahai Mama..salad ni kan..pejam mata jer buatnya..cubalah pasti tak menyesal punya...
dadih tu pink kolor sebab stoberies la mama..sedappppp...
kak liza sukaaaa kueh tepung pelita tu..
kalau makan mmg tak cukup 3 ketui..tambah2 lagi kalau sejuk..cubala mama..buat satu persatu kueh kak liza..insyaAllah by the age baya kakliza mama dah expert wooo..boleh gantikan kakliza...

maR~apsal kat kawasan maR tu takder kelapa ker..
alahai guna jer santan dalam tin/kotak tu..boleh jugak tuuu..
mate~minyak nak tumis sambal tu agak2 jer laa..dalam 1 senduk tu oklah..
unnamed salinasu@tm.net.my~terimakasih sebab sudi mencemar duli menjenguk fp kakliza..
aureanayz ~kalau nak gunakan agar2 timbang tu boleh juga..tapi kena timbangla..dalam 5 gram gitu..kakliza pun tak reti nak agak la sebab tak nampak agar2 tu diikat besar mana...adehhhh..
boleh juga gantikan susu kotak tu dengan fresh milk..serupa/sama jugak laaaa..tapi kalau nak buh perisa tu lagi lah sedappp....
atie (attyra)~aritu kak liza dapat 11 cawan saperti dalam gambar tu..kira2 besar cawan dadih/yogurt juai kat s/market tu laaa...
ayusafura~kueh tepung pelita tu kat Kerteh ni senang nak beli..ada jer jual setiap masa..
kalau nak datang umah kakliza kena bagitahu awal2 so baru boleh rasa apa yg dihajati..
kalau main jenguk jer..kakliza jamu "sky juice" jelaaa..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net