;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Apr-2006 20:26 Email | Share | Bookmark
CHIPSMORE CHEESECAKE

 


CHIPSMORE CHEESECAKE

Bahan Base

150 gm biskut chipsmore [mesinkan/hancurkan halus]
2 s/b butter [suhu bilik]

Bahan Kerim
250 gm cheese cream philidephia
300 ml yogurt [perisa buah ]
100 gm gula halus [gula kastor]
100 gm ice-cream vanilla
100 gm biskut mini chipsmore

Larutan agar-agar cair [panaskan]
130 ml air
1 s/b agar-agar serbuk

Cara
1. Alaskan loyang cheesecake 8 inci dengan kertas kek [kertas A4 pun ok]
2. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang.
3. Pukul cheese cream dan gula sehingga kembang [sebati].
4. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata [gunakan whisker].
5. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati.
6. Masukkan pbiskut mni chipsmore dan kacau lagi perlahan2 supaya biskut tidak hancur.
7. Masukkan dalam loyang dan taburkan sedikit biskut yg dimesinkan.
8. Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam.
9. Keluarkan dan hidangkan


Quote:
1. apis585 ~~ TQ..kerana sudi mencuba masakan kakliza..
2. MamaFaMi ~~ hehhehe..betui tu..
3. unnamed salinasu@tm.net.my ~~ sapalaa suruh Mawi lalu belakang..sure tak nampak..lenkali suh dia lalu kat depan...
4. mummy hamim2 ~~ semoga berjaya..
5. nzh1979 nzar1979@yahoo.com ~~ rasanya taklah mahai saperti beli kek keju siap kat kedai nun..
6. Shahrul Bariah Mohd Yusof (Sha) tqanadia@yahoo.co.uk ~~ w'salam...me too..very happy sbb ada yg sudi mencuba masakan kkliza yg serba sempoi ni..
7. RATU CANTIK ~~ hehhehhe.. tak kan sampai pengsan kot...
8. mommy syafi ~~ aceli kek ni tak membeku kemungkinan gunakan serbuk agar2 NONA yg mana kkliza pernah buat..mmg tak beku langsung..kakliza gunakan serbuk agar2 cap bintang..
9. nieza_3946 ~~ w'salam..kakliza selalu gunakan keju kerim brand Philidephia..banyak dijual kat s/market..agar2 tu masukkan bila dah suam sikit...
10. iLa ila_hairi@yahoo.co.uk ~~ kakliza tak pandai nak agak berapa banyak agar2 tu nak digunakan..boleh juga masakkan agar2 tu dengan kepekatan yg lebih...
11. eza ezaqistina@yahoo.com ~~ texture kek ni mmg macam ice-cream tapi agak halus...kak liza gunakan cream cheese brand philidephia..cuba cari gambarnya kat Image Google search
12. yat bluetuleep@yahoo.com ~~ larutkan serbuk agar2 tu dalam air panas yg baru mendideh..
13. zuliza ~~ w'salam...mungkin zuliza gunakan serbuk agar2 NONA kot..apa kata cuba beli serbuk agar kat kedai jual bahan kek dan cuba buat sekali lagi..semoga berjaya..
14. zainoon zedstate_94@yahoo.com ~~ hehhee..dasat betui ni....






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net