;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-Apr-2006 03:12 Email | Share | Bookmark
Apple Muffin

muffin dibuka
muffin belum dihias
muffin telh dihiaskan
Memandangkan stok apple begitu banyak dirumah [kebetulan kakliza beli..pastu ada kawan datang bawa as buah tangan masa menziarah anak sulong kak liza yg kemalangan bulan Januari aritu..]
kak liza telah meminta dari Zack memberikan resepi muffin apple ..
kak liza ingin buat kerana esok kak liza akan bawa as buah tangan ke rumah kawan kak liza yg akan membuat majlis cukur rambut cucunya..

Terimaksih juta-juta lemon to Zack....n this is for U..

kak liza tak buat sepenuhnya as resepi yg diberikan kerana kaklliza takder stok kelapa kering tu..
so kak liza buat according apa bahan yg ada kat umah jer..but the result..walllaaaa..sungguh marbelos..memang berbaloi membuatnya pagi-pagi subuh adam...hehhehee...

kak liza tuliskan resepi according apaa yg kakliza tambah..




APPLE MUFFIN
Resepi asal...Apple Strudel Muffins

Bahan A

300 g tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k baking soda
1 s/k serbuk kayu manis [cinnamon]
sikit garam
190 g green apple dadu kecil
2 s/b kismis
2 s/b coklat chips

115 g butter ( or margarine ) kakliza used butter
100 g gula kastor
100 g gula perang
3 biji telur
1 s/k vanilla

Cara
1. Pukulkan butter , gula, dan telur sehingga sebati. Masukkan esen vanilla.
2. Ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis.
3. Masukkan epal dadu, kismis dan coklat chips. Gaulkan rata.
4. Masukkan dalam adunan butter dan gaulkan dengan senduk kayu.
5. Sudukan adunan dalam papercup dan bakar dalam pre-heat oven pada suhu 180'C selama 25 minit.
6. sejukkan dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.

Serve warm
Recipe yeilds 20 muffins




TIPS dari Zack: To make muffins that have fruits in it, make sure you add the diced/sliced fruits into the dry ingredients and mix it well until all the fruits are covered in flour. This will make sure the fruits are distributed evenly in the muffins when baked.
4. Make a well in the bowl containing the dry ingredients and pour in the wet mixture. Fold as gently,quickly and as even as possible. TIPS: In order to make great fluffy muffins, DON'T OVERMIX your dry ingredients and your wet ingredients. After both are mixed, the batter should be lumpy and NOT RUNNY .
5. Scoop in a prepared muffin pan, greased at the bottom side with butter/margarine. To scoop out batter, use an ice-cream scoop as a tool .
6. Bake in a preheated oven of 180 degress C for 20-25 minutes. Once baked take out from muffin pan as soon as possible, and leave to cool on wire rack. This is to avoid the muffins from getting soggy when cooled.




Quote:

mummy jam ~ mmg le ni payah nak daptkan stok ikan haruan ni..bagus untu sapa yg buat operation..atau luka2..
~ kak liza memang sediakan cili jeruk masa makan kat rumah..tapi kat surau tu taklah pulak sebab kira packing jer...
aZeeMaH ~ ehhh..nak ajar apa tu... ikan tu selalunya potong mcam ikan lain juga..cuma masa basuh tu kena gunakan asam limau..garam dan rendamkan dengan air beras..ilangkan hanyir..
MamaFaMi ~ memang banyak orang tak makan ikan haruan..keli ..biasanya kerana kurang pendedahan pada ikan2 ni..tapi rasa ikan ni sedap..masak gulai pekat2 tuuu..pedas kaw-kaw pulak tu..mmg terangkat abisss...
~ nanti kalau dah jumpa stok keju..buat dan tempek kat fotopage Mama yer...
~ seronok kalau ada link..senang nak refer..tapi ada banyakkkkkk lagi tu nak kena add...
~ tula..kalau dah amik catering nnt..abislah masa nak bertenet..jadi tenatlah pulakkk...
zack ~ bihun ni senang jer..masak macam main pondok2 jer...tak pedas pulak tu..sesuai ngan kanak2..esp anak2 kak liza...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net