;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 26-Apr-2006 22:07 Email | Share | Bookmark
Lepat Pisang

Pisang Berangan
proses membalut
sebelum kukus
sedia dimakan
Baru-baru ni kak liza ada buka topik PISANG ..then ada yg bertanya mengenai lepat pisang..
anyway lepat pisang ni memang kakliza suka buat esp. bulan puasa..
tapi tak pernah nak sukat bahan2nya..
demi untuk memberikan sukatan yg ok.. .so kakliza pun buat dn perhatikan sukatan yg sebenar..
selama ni kakliza main taram ..belasah jer.. ..
kakliza hanya lapikkan daun pisang diloyang dan masukkan adunan..
pastu tutupkan adunan tu dengan daun pisang..then kukus sampai masak..
bila dah sejuk kakliza potong kecik2 dan hidangkan..
tapi kali ni biarlah kak liza buat dengan bungkusan daun pisang..



Lepat Pisang

Bahan

2 cawan pisang emas/berangan/montel lecek
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung susu
2 s/b gula
garam
daun pisang [layukan daun dan potong saiz 6 inci X 6 inci]

Cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati.
2. Letakkan dalam sesudu diatas daun pisang. Lipatkan.
3. Kukuskan selama 15 minit.
4. Sejukkan dan hidangkan.


Quote:

Hafiz (husband of Amy) ~ kalau nak buh lagu dalam fp ni kena pm or emel kak liza sebab susah nak citer kat sini..

mate ~ kalau betik makan ngan kuah ikan tu namanya rojak betik..hanya orang tgau jer pandai buat..kak liza tahu buat tapi famili tak suka so just beli kat kakak yg dah pandai buat..murah dan senang jer..
nanti kakliza kasi resepi..insyaAllah..

izzainur ~ Sabar yer..kalau tak tahan air kiur melelh apakata izzainur buat somtam ni pulak..



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net