;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Jun-2006 09:59 Email | Share | Bookmark
HOME-MADE CHOCOLATE

teruja ngan kecomelam bentuk2 puding yg kakliza buat dalam acuan kecil..

kakliza pun terfikir nak buat home-made coklat sendiri menggunakan acuan ini..

so taraaa..........









HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan

300 gm cooking coklat [jual kat kedai bakery tu]
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]

acuan coklat

Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.



acuan yg kakliza gunakan..
saiznya hanya 10 X 10 inci..rege hanya RM3.50 beli kat kedai bakery supplier


kekacang yg kakliza gunakan..beli kat supermarket [bahagian kudapan..1 kg hanya Rm15.90..ready to eat..:]



Quote:
dwenina86 ~~sorry to hear about that..
rasanya maybe tak cukup agar-agar or dwenina gunakan agar-agar tak sama saperti kak liza gunakan..
tolong comment ~~kakliza dah pastekan resepi..boleh saja buat bila-bila masa..
MamaFaMi ~~meh kakliza jawab soklan cepumas tu..
1] masukkan semua bahan dalam bekas tahan panas kecuali kacang
2] Cocoa butter is the base of white chocolate along with milk solids, sugar, vanilla and lecithin.
Cocoa butter is expensive and is used both for cosmetics and baking (thinning chocolate, candy making, coating marzipan figures for shine and also prevents them from drying out too fast).
3] kalau coklat u takleh campur ngan sebarang bahan lain. so better don't add anything..just cairkan jer coklat tu dan tuangkan dalam acuan..then only masukkan nuts..
kakyong ~~ betui tu ..sebaiknya ada coklat moulder tu supaya senang keluarkan coklat yg dah keras tu..
shemaiz ~~ TQ for visiting my fp..hoped u like it..n selamat berkenalan to u too..nnt komenlah lagi..
aureanayz ~~ aceli kalau x der cocoa butter pun okey juga..cuma maybe coklat tu lambat beku kot..
pak wahab speaking berabut~~ boleh aje post..tapi takut kot-kot posmen yg ngap dulu..
kuchai ~~ jomlah kita buat..
aMy ~~ nampaknya tambah lagi koleksi masakan kita..
mummy hamim2 ~~ buat ajer..lepas buka posa boleh makan sepuas hati..
mommy_d&d ~~ kakliza tinggal kat Kerteh..kalau nak datang ekna buat appoinment tauuu..baru ada spesel sikit..
Nina ~~ cuba jgn tak cuba...
zaihan ~~ memang sedapppppp
mamanurul ~~ nampaknya kalau kkliza x der mood nak masak..kenalah melilau cari resepi kat tenet..
best jadi anak2 tapi yg tak best ..kalau anak2 dah jemu masakan yg sama setiap ari..
selamat berkenalan jugak pada mamanurul





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net