Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-Jun-2006 15:17 Email | Share | Bookmark
Daging Gulai Kawah

 
 

DAGING GULAI KAWAH

Bahan

500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.




Quote:

shemaiz ~~ rempah ni banyak dijual kat pantai timur..mmg femes..kalau kat KL maybe ada tapi kena cari..try tenguk kat pasar keramat or boleh YM hanieliza@yahoo.com untuk pesanan..
MamaFaMi ~~ hangin rajin lah tu..kalau mala..tak dapek den tolong..nanti kakliza tepek gambar rempah2 ni..tungguuuuuu..
zack ~~ memang macam lauk kenduri punnn.. Rempah ni rasanya banyak kat pantai timur.. borong..jangan x borong..past boleh juai kat kawan2..
aMy ~~ Boleh aja gunakan daging kambing..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net