;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Jul-2006 14:10 Email | Share | Bookmark
Tugasan Pertama..Mengajar Kelas Baking

arini kkliza kena mangajar baking di kedai Hana Bakery Supplier berhampiran ngan umah kakliza..
pada mulanya agak risau maklumlah public speaking kkliza ni bukanlah baik sangat..
tapi memandangkan semua ramah dan mudah mesra..
tak formal saperti kakliza buat demo masakan kat klinik dulu..then perasaan gemuruh tu ilang...
kkliza mengajar buat 3 jenis kek selama 3 jam ..


Chilled Blueberry Cheesecake


Kek Kukus Coklat ..kukus dalam loyang


Muffin Coklat [kukus]..gunakan bahan yg sama..


Marble Cake

Topping Coklat
Bahan-bahan

250 gm cooking coklat
1 sudu besar majerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
Cairkan cooking coklat secara double-boil.
Angkat dari air panas tadi dan masukkan sfresh cream/whipping cream
majerin dan kacau sehingga sebati.
Tuangkan atas kek dan hiaslah mengikut citarasa sendiri

memandangkan kkliza akan mengajar lagi dan hand-mixer kakliza ada problem..
nak bawak Kenwood cake-mixer tu berat benar..
so kakliza pun angkut stand-mixer dari COSWAY..
hanya dengan 1 coupun COSWAY + RM59.00 kkliza dapat...





Quote:

1. MamaFaMi ~~ TQ Mama..ua r such a wonderfull fren..yup..kkliza gunakan mixer sendiri..depa tak bagi pun....anywya it just a small matter...
2. shemaiz ~~ aceli kakliz apun bukanpndai sangat punnn..
kalau nak buata topping tu.kna lah baca cara2 tu dari banyak pengalaman orang memasaknya..
3. mummy hamim2 ~~ resepi kek marble tu dah tulis dah...
4. kay ~~ kakliza suka kek ni sbab nampak cantik jer...
5. mummy jam ~~ alahai.. kakliza bukan pro sangat dalam baking or cooking ni...
6. zzainur ~~ TQ..seronok kakliza baca,.. keep trying....
7. Shasya nurlelam@digi.com.my ~~ kakliza rasa dah kakliza tuliskan..
8. izza@putrajaya~ ~~ jaun sangat nak ajo orang kat Putrajaya tu..sana lagi ramai chef handalan..
9. mr bean ~~ nak belajar boleh buka dan alwati fotopages kak liza..
10. Mas ~~ TQ Mas..kakliz adah tuliskan resepi chilled blueberry cheesecake tu..
11. kt khadijah.puteh@gmail.com ~~ Terimakasih la.. aceli kkliza bukan pandai sangat pun..hanya minat jer..mngenai webpage ni..sebab kakliza minat amik gambar...so nak buat album la kiranya..but then baik bagi resepi untuk senang nak buat rujukan..so jadi syok pulak...
12. yatie yatiepedu ~~ yati tinggal kat mana..?..
13. yatie yatiepedu ~~ hehehe..sayang tu adalah tapi belum giler lagi laa..
14. amoi little_aomi ~~ kkliza pun x tahu..kena tanya bakery supplier sbb depa selalu ada contact ngan chef2...
15. salma78 ~~ yes..boleh gunakan suhu 170 -180'C..selama 45 -50 minit..
16. diana oasisgal82 ~~ kalau nak masuk kelas ..nanti kkliza ada plan nak buat lepas raya...emel kkliza hanieliza@yahoo.com
17. aida azuraida2003 ~~ kalau dekat ngan kerteh..jomlah join...
18. GEE me_starla82 ~~ boleh emel kat kak liza.. hanieliza@yahoo.com
19. una unamarzuki ~~ kkliza gunakan topping saperti kkliza tulis kat atas..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net