;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Jul-2006 16:42 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat Kukus







KEK COKLAT KUKUS

Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2.2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat

KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.


Quote:
genny ~~ coklat tu pada mula dicairkana kan mmg nampak cair..tapi bila dah sejuk sikit dia akan pekat..
so tunggu sehingga agak dia pekat baru sapukan atas kek...kalau nak cepat..letakkan mangkuk/bekas coklat tu atas kain basah dan sentiasa kacau supaya dia pekat sejuk dan pekat..
bal balquen@hotmail.com ~~ seronok kkliza baca..kiranya u akan cari/tenguk fp ni sebagai panduan..
pen biru pikacu78@yahoo.com ~~ kek ni dimasukkan dalam loyang dan letakkan dalam bekas kukusan.. saperti kita masak steaming lain masakan ..nanti kkliza cuba amik gambar bila buat kek coklat kukus..atau masakan kukusan...
ida azlida_alias@yahoo.com ~~ terimakasih..kalau nak cairkan white coklat..caranya sama macam coklat biasa cuma gunakan cocoa-butter atau shortneing untuk nak kilatkan coklat tu..
Lip Gloss shining_lip_gloss@yahoo.com ~~ sementara kkliza baut entry mengenai cara masakan kukus..boleh surf cara masa steaming menggunakan steamer pot..tenguk kat google image atau yahoo image..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net