;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 31-Jul-2006 10:22 Email | Share | Bookmark
BUN COKLAT





BUN COKLAT

Bahan A

500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
20 gm serbuk koko
100 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Masukkan bahan B dalam mangkuk roti Bread Machine.
3. Masukkan pula bahan A dan setkan BM pada Dough saja.
4. Bila doh telah siap dn naik sekali ganda tekan supaya angin keluar.
5. Bahagikan doh pada 20 gm setiap satu. [Jika suka letakkan kismis dalam doh]
6. Bulatkan doh dan susun dalam loyang. Biarkan naik sekali ganda.
7. Sapukan kuning telur dan bakarkan dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 25 minit.
8. Bila telah masak keuarkan dan sapukan majerin untuk mengilatkan roti.

NOTA:
Bagi yg tiada BREAD MACHINE boleh buat mengikut resepi BUN MANIS yg pernah kak liza tuliskan sebelum ini.


Quote:

harleena ~~ yela..kalau dah ada oven ..sure banyak projek list tu..
me myself ~~ yes..dah tentulah.. cadangnya kakliza pun nak buat gitu nanti..
anak2 komplen semalam roti tu jst a coklat bun kosong jer..banyak la songeh depa...
azura azura@xybase.com ~~ biasalah budak-budak mmg suka coklat..kalau nak letak coklat kat dalam..just potong kecil coklat cooking dan masukkan dalam bun..bila bakar bun tu..ia akan cair..it's so nice..MamaFaMi dah buat dah gitu..
kak liza memang gunakan yis Mauripan jer..jomlah cuba buat...
mummy jam ~~ wahh..sedap jugak roti kopi..lemak pahit gitu...len kali kasi posing dulu sebelum hidang...
MamaFaMi ~~ Seronoknya wargarumah Mama suka bun ini..TQ MamaFaMi for sudi mencuba serta-merta ...Kira Mama lagi kreatip lorrr..
Aliz ~~ Boleh juga gunakan susu cair..masukkan juga sebanyak mana susu tepung..tapi trying at ur own risk [as Mama says...]



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net