Want your
own Fotopage?






 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 1-Aug-2006 16:43 Email | Share | Bookmark
Ayam Masam Manis [Sweet-Sour Chicken]



AYAM MASAM MANIS

Bahan

500gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 s/k kunyit
1 s/k garam
5 s/b tomato sos
3 s/b cili sos
1 s/k gula
1/2 cawan air
1 biji tomato [potong baji]
sedikit kacang peas
minyak untuk goreng ayam

Bahan mayang:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau

Bahan hiasan:
daun sup dan daun bawang [potong pendek]


Cara:
1. Gaulkan ayam dgn garam & kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak [jangan garing..nanti ayam keras]
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air,tomato sos,cili sos,kacang peas,tomato buah dan gula.Biarkan sehingga mendideh.
6. Masukkan ayam dan renehkan sebentar.
7. Masukkan potongan daun sup dan daun bawang.
8. Angkat dan hidangkan.




Quote:

adekmanja ~~ jommmm..kita cubaaaaa...
me myself ~~ beressssss...nak tapau atau makan sini...
muza ~~ aceli kakliza pun bukana tenguk betui sangat..tenguk sambil adap PC..so mmg tak leh ingatlah siapa2 pun yg masuk program tu...
nabialishad ~~ biasalah sweet-sour akan dikaitkan ngna udang..ketam dan ikan.. kali ni a ner resolusi masakan...hahhahahha...
MamaFaMi ~~ memang sah dah pantai berpantun...kakliza x pandai berpantun..hanya rajin masak jer ...tapi MAMA lagi RAJIN masak...
Alesya ~~ kesian Alesya..selalnya kalau kakliza buat mee kari [sure pedas laaa] kkliza akan buat sup ayam untuk anak..since bahan mee[hiasan] tu sama jer..try that...
zack ~~ bab sweet-sour kat uamah kakliza mmg lauk wajib..sebab anak dana sben tak makan pedas..kakliza jer jemu dah..sampai tak makan..so kakliza hanya masak untuk depa..for me..sure sambal pedas2 kaw punya... ,,
aceli boleh adunkan sweet-sour ni kat ayam..udang..ikan..ketam..telur dan macam2 lagi...hanya nak kena kreatip jer
aeiman's dad ~~ cuba jangan x cuba..cuba sampai berjaya..
Sabrina ~~ mmg kakliza kena amsak setiap hari ler..almaklumlah dok umah..anak2 pun tgh membesar.. lagipun kat sini kurang pilihan best food..kalau kerja mmglah balik opis dah penat..lagipun kalau makan 2 org jer..rasa mmg x berbaloi jer nak masak...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net