Want your
own Fotopage?






 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 2-Aug-2006 13:28 Email | Share | Bookmark
Rendang Ayam

 
arini kak liza telah diminta oleh cekgu tadika anak kkliza untuk buat rendang dan nasi himpit untuk jamuan besdey dia..
kakliza masak untuk 20 orang makan..
jenuh jugak berkungtau kat dapor sebab last minit order..

kebetulan pulak seorang rakan sama p surau kak liza telah pun meninggal dunia akibat sakit barah payudara stage 4..
so kakliza pergi melawat allayarhamah sewaktu tengah masak rendang tu..
allayarhamah berumur 44 thn meninggalkan anak seramai 4 orang lelaki berumur antara 20 thn dan 7 thn..
sedih tenguk anak yg bungsu tu..sebak kkliza...




Nasi Impit


Rendang Ayam

RENDANG AYAM

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
1/2 kg pati santan [1 biji kelapa]
Garam
1/2 cawan kerisik
1 helai daun kunyit [mayang halus]

Bahan untuk dimesin
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 cili kering
15 biji cili api

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati.
3. Gunakan api yang sederhana masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati.
4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan


Quote:

harleena ~~ Terimakasih ats simpati itu..
n kakliza juga very sad to hear about your mom..So hope you rajin buat pemeriksaan payu-dara secara sendiri...
me myself ~~ InsyaAllah kkliza akan buat pemeriksaan kesihatan time to time.. n so far mmg kakliza buat sentiasa regularly..Alhamdulillah so far OK..
n kak liza mmg very concern about health..
masa kakliza umur 20 ++ dulu kakliza pun ada breast lump disebelah kanan...n dah removed dah..
rasanya breast canser ni adalah penyakit jenetik jugak laa...
adekmanja ~~aceli kakliza masak untuk keluarga jer..tapi bila ada kawan2 nak makan sikit tu..just tolong jer..tak larat lah nak komited buat catering..nanti kakliza tokleh nak experiment masakan baru atau dok adap pc/tenet..relax...tgk tv..ayoooooo...tak mo la...kalau bagi no tepon pun kakliza kat tganu laaa..jauh...
Kenangan Abadi ~~ yela. macam nak raya..tapi kat tganu ni raya or tak..mmg sokmo ada nasi impit kuah kacang..but sajalah cekgu tu nak rendang ayam...
she informed ....rendang tu tak cukup..licin abis ..
azura azura@xybase.com ~~ Terimakasih azura.. n tahniah kerna berjaya buat sosej roll..kakliza buat roti pun mmg sebab asben suka bawa roti p opis..hope azura rajin mencuba lagi masakan yg lain pula...
emi emimarina@miat.com.my ~~ kak liza dah check resepi tu ada bila di klik link tu..cuma kena scroll sampai bawah..sebab muka tu ada 2 resepi..
apa pun nanti kakliza tuliskan semula kat lain..so taklah keliru...
nabialishad ~~ Terimakasih atas doa adik tu..alahai.. siannya kalau terluar ayaq lioq tuuu...
MamaFaMi ~~ Terimakasih MamaFami...len kali kalau nak buka fp kakliza siapkan kain utnuk lap ayaq lioq tu...
morkymoqq ~~biking jangang tok bikinggg...
ariffah ~~ MamaFaMI dan kakliza mmg saling seronok menyumbangkan resepi pada adik2 yg minat masak...Cuba jangan tak cuba...cuba samap berjaya..
Sabrina ~~ Terimakasih atas doa Sabrina tu..Kalau Raya mmg kakliza diberi assignment oleh MIL untuk amsak Nasi Impit dan Rendang juga kuah kacang..
Aliz ~~ alahai..janganlah terliur sokmo..kesian pulak kakliza baca...aceli kak liza mmg suka masak..kecuali masa sakit..baru kakliza tidur...dan bagii kakliza ilmu itu sebaiknya dikongsikan sesama kita..barulah bertambah berkat...
farahdanial farrahakim@yahoo.com ~~ waalaikumusalam farah..boleh saja print atau sebarkan resepi ni.. kakliza gembira ada yg sudi mencuba....
Yusoff+Yana=Azhad ~~ Ye la.. kalau dah samapi bulan Rejab..maknanya angin posa tu dah dekat ler...seronoknyaaa...
tok dukun zaman dulu2 ~~ hulur melalui moniter is no problem..takut yg tenguk tu terlior pulak..kan ke haruuuu...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net