;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 3-Aug-2006 12:17 Email | Share | Bookmark
Kueh Rengas aka Kueh Kacang Hijau aka Kueh Kasturi

tak lama dahulu [bukan dahulu kala yerrr....] kak liza ada buat kueh rengas atau kueh kacang hijau atau kueh kasturi [bukan Hang Kasturi jaman Hang Tuah yer... ]kerana anak sulong kak liza suka makan ..
kakliza saja buat lebih ..pastu gorengkan sikit dan frozenkan..
bila nak makan..just defrostkan dan gorengkan sekali lagi untuk mengaringkan kueh tu...

kadang-kadang kalau kakliza buat bubur kacang jika ada lebih pun kakliza just campurkan dengan kelapa parut muda dan tepung gandum..
pastu buatkan doh menjadi bulat dan leperkan..
tapi agak susah sikit nak sukat sebab ni main agak2 jer...almaklumlah lebihan bubur kacang





KUIH KACANG HIJAU

Bahan

1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih sajaha]
3 s/b tepung gandum

Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan.


Quote:

me myself ~~ a'ah..ada org panggil dgn nama ni...apa pasal pun kakliza x tahu..makan ngan air kosong pun sedap sebab kueh ni dah ada lemak2 kacang dan kelapa tu..
adekmanja ~~ singgit jer..cukup ker..bukan selalu ada jual tauuu...
nabialishad ~~ mmg kami ni selalu jer ada persamaan.. macam kembar kannn..padahal kami x pernah rancang nak masak/buat apa masakan pun.. Dah simpan resepi..nanti buat la..pastu kasi report tauuu...
~F&Z~ ~~ boleh aja copycat..jangan simpan jer..pasni boleh buat la kann...
harleena ~~ jomlah buat.. mudahan ada demand...semoga berjaya...
mummy jam ~~ kalau mo hantar sama mummy harus basi kueh ni..kalau anak atau x der sapa makan.. sure malas nak masak apa pun kannn
aeiman's dad ~~ kak liz ahanya dengar org tua2 panggil nama kueh ni ..tapi kakliza suka panggil kueh kacang hijau sebab dia dibuat dari kacang hijau..kesiannya ..lama sungguh tak makan kueh ni..jomlah buat...
MamaFaMi ~~ kita ni kan..selalu jer buat perkara/masakan yg sama..padahal bukan ada janji apa pun.. agaknya kita ada chemical history kot..tu pasal banyak ada persamaan...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net