;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Aug-2006 23:50 Email | Share | Bookmark
Roti Naan

 
jemu ngan masakan nasi kkliza terfikir nak buat roti naan yg mana satu waktu dulu boleh katakan setiap minggu kakliza serve keluarga..
kebetulan ada ayam..so sambil Bread Machine menguli roti..kakliza pun masak kari ayam untuk dinnner..
kakliza buatkan roti yg agak besar iaitu 200 grams setiap satu dan hasilnya dapat 6 keping..
asben dan anak kakliza no3 tu makan sorang 2 keping..
sambil makan anak kkliza cakap..lama dah mak tak buat...





ROTI NAAN

Bahan Roti

300 gm tepung gandum ]
300 gm tepung atta ]
1 paket yeast..mauripan ]
2 s/b gula kastor/halus ] Gaul rata
Secubit garam ]
1 biji telur
250 ml air suam
2 s/b yogurt asli
3 s/b majerin

Cara
1 . Masukkan semua kedalam adunan tepung dalam Bread Machine dan uli dengan setting 'basic dough'.
2. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
3. Bahagikan supaya menjadi ketulan keci.
4. Leperkan dan biarkan adunan naik semula [dalam 15 minit].
5. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
6. Panaskan dgn api yg paling kecil. Tutupkan kuali.
7. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekungan/garing.
8. Angkat dan hidangkan dengan ayam tandoori atau kari ayam.


Quote:

adekmanja ~~ sabar dek...sabarrr..
me myself ~~ mmg biasa jual ..cuma mungkin u tak perasan..
bila kakliza tuliskan resepinya.. nanti boleh try buat..
aziah ~~ wa'salam..nanti kakliza akan tuliskan capati ngan dalca pulak...tunggu..
mummy jam ~~ kakliza pun minat juga..tapi minat buat....seronok tenguk kesungguhan keluarga makan...
muza ~~TQ atas doa adik tu..semoga kita semua mendapat keberkatan..InsyaAllah..
MamaFaMi ~~ jom masak roti naan lagi... tapi kalau Mama buat mmg lagi cantik...
noor ~~ kak liza akan terangkan kat topik/posting serimuka..boleh semak sana yer...
elin elinatra@yahoo.com ~~ kakliza belum cuba inti keju.. tapi teruja juga ni ..mmg akan buat dalam masa terdekat..
aeiman's dad ~~ yes..mmg roti naan ni a healthy food..setakat ni kakliza hanya buat buku resepi ANEKA TALAM & KUIH LAPIS ..buku resepi masakan belum ada peluang lagi..mmg teringin nak buat...
azizah azinazri@yahoo.com.my ~~ wahhhh...pandai komen liza yer.. dia pun pandai jugakk tapi dok malu2 tu apsal...anyway TQ sebab sudi menjenguk liza kat tenet ni..pagi ahad ni jangan lupa baca Yassin kat Lorong 3 Fasa 1..bawak kueh talam carrot lagi ler atau qiunche ayam ker...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net