;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Aug-2006 10:38 Email | Share | Bookmark
Strawberries Chocolate

stoberi coklat
semasa kawan kak liza datang dar KL dia telah bawakan kak liza buah stoberies..
so kak liza pun buatlah..mengenangkan kembali kenangan kami sellau makan buah ini dulu sebelum dia pindah KL..
[kami sellau makan buah stberies gini dan juga buat dalam yogurt atau mousse..bukan pasal CT suka makan... ]




STRAWBERRY CHOCOLATE

Bahan

buah strawberry
250 gm coklat cooking
30 gm cocoa butter
manik dan candy warna-warni

Cara
1. Basuhkan buah strawberri dan lapkan kering.
2. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam periuk kecil bertangkai.
3. Letakkan periuk berisi coklat dalam periuk berisi air yg lebih besar.
4. Panaskan sehingga coklat cair.
5. Kacau sehingga coklat cair dan biarkan sejuk sebenta r supaya coklat pekat sedikit.
6. Celupkan buah strawberi dalam cokalt dan letakkan diatas redai kueh supaya coklat cepat beku.
7. Taburkan manik dan candy warna warni.
8. Letakkan dalam pinggan dan hidangkan.


cocoa butter untuk mengilatkan coklat..untuk mencairkan coklat..



Quote:

nabialishad ~~ sedap sangat tu tidaklah tapi untuk mengimbangkan rasa masam manis stoberi tu..sedaplah sikit kalu celup ngn coklat.. then bila dah celup tu..mmg nampak cantik laa...
Ok..kakliza dah tepekkan cocoa-butter tu..
shemaiz ~~ kakliza tak nampakla hantaran datin CT tu....anyway mmg kakliza nak buat stoberi celup coklat untuk makan..
nabialishad ~~ kalau kat kedai just tanya cocoa-butter jer.. depa akan tahu laa...funtionnya tak sama dengan shortening..hanya rupa jer hampir sama...
~F&Z~ ~~ aceli mmg kakliza suka stoberi celup coklat sebab rasanya masam2 manis + lemak coklat..dan juga rupa yg cantik tu...bukan sebab datin tu suka...
kakliza dah tenguk gambar tu tapi tak cam yg mana satu Baya...
Shukri sfawani sfawani@hotmail.com ~~ mmg sedapppp..
tukang comment tak rasmi ~~ TQ la..sebab perihatin bebenor rupa stoberi kakliza...tap kakliza makan dgn datuk M...
jaja fizaja87@yahoo.com ~~ kalau nak tahu sedap or not.. cubalah buat..kalau kat KL senang dapat stoberi ni...
kakliza ada resepi tu nanti kakliza buat biskut tu akan kakliza tepek..tungguuuuuu






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net