Want your
own Fotopage?






 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 23-Aug-2006 14:20 Email | Share | Bookmark
Biskut Sarang Semut



kak liza mmg suka buat biskut ni..
senang ..sedap dan cepat siap..and of ks laaa cantik..comel...
selalunya kakliza mmg buat banyak untuk jualan dan juga buah tangan untuk mertua...









BISKUT SARANG SEMUT

Bahan

250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum.....]
100 gm tepung jagung.......] di ayak
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



Quote:

MamaFaMi ~~ mmg kkkliza tekan dalam mangkuk dulu sebab kalau terus tekan dalm paper-cup..banyak yg berabur dari amsuk dalam paper-cup..cekgu baik tak ketuk cuma jeling2 manja jer....
tukang comment tak rasmi ~~ kak liza dah tak ingat la beli kat mana..dungun ker.. KL ker.. atau kuantan ker... sebab dah berbelas tahun dah..
adekmanja ~~ tapis santan tu lubang dia halus sangat nanti tak kuar pulak juraian tu...boleh gunakan alat penekan kentang lenyek tu..kalau nak kirim alat tu kat U..nanti kakliza nak buat gunakan apa pulak...
nabialishad ~~ bahan biskut ni sempo jer..cuma nak kena ada vitamin R jugak laa... so tahun ni buat la lain sikit...
Azura ~~ acuan tu kakliza beli kat kedai jual barang alatan dapur..dah lama dah..sampaikan x ingat beli kat mana..KL atau kuantan...
mummy jam ~~ kalau gunakan tepung kastad..biskut ni akan lebih warna kuning dan rangup sangat..tapi mmg boleh la.. terpulang pada kebiasaan buat kueh ni...
apis585 ~~ aceli tepung jagung tu yg buat rasa macam susu ..dan bila gulakan butter..adalah unsur2 susu dalam bahan kueh ini..
me myself ~~ waa..gitu nostalgia laa....
Dila lady_girl_111@yahoo.com.sg ~~ cuba tenguk akt bahagian barangan dapur..kat pisau..tapis2 besi tu..
Shah, Sya, Syahmi syarezan@yahoo.com ~~ kalau parut boleh juga cuma nanti dia pendek dan nampak macam halus2 gitu..acuan tu selalunya kat bahagian barang dapur..aceli pemarut kulit limau tapi kakliza gunakankan bahagian dalam tu..





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net