;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 26-Aug-2006 16:05 Email | Share | Bookmark
Majlis Pertunangan

PulutKuning
Somtam
Somtam
PulutKuningHantaran
PulutKuningContoh
Hantaran Perempuan
hantaran lelaki
jangan terkejut laaaa..
bukan kakliza bertunang atau anak kakliza bertunang...tapi anak jiran lerrr..
kak liza telah diminta masakkan pulut kuning..mulanya jiran tu nak 6 kilo tapi oleh sebab ada serve makan nasi so dia buat hanya 4 kilo..
tu pun pun jenuh la kakliza nak menggodek..menggaulkan santan masak dengan pulut yg dikukus tu...



bila dah siap tu kkliza amik sikit dan buh dalam acuan bingka dan tekankan pulut tu..untk bekas hantaran..
tapi sayang masa kakliza dah siap tu anak jiran tu mai nak amik pulut..dalam kelamkabut tu terlupa nak amik gambar ..
ingatkan masa p umah kenduri tu nak amikla gambar tapi dah bubuh dalam kotak sealed..so kakliza x berani nak buka.. anyhow kak liza ada gambar contoh yg kakliza buat..[amik dari buku..aceli kaklzia mmg banyak buat koleksi gambar gubahan..maklumlah ada anak ramai ni sedia jer laaa..lagi pun kkliza mmg minat..]



selepas siap bab pulut kuning.. kakliza memulakan gerakan membuat SOMTAM [kerabu betik] pulak kerana jiran kakliza tu mahu sayur kerabu ..tak kiralah kerabu apa pun..
setelah berbincang jiran kak liza tu setuju kkliza buatkan somtam [kerabu betik]..
kakliza tepek jerlah resepi tu walaupun kakliza pernah tuliskan kat sini...






SOMTAM [KERABU BETIK]

Bahan

1 biji kecil betik mengkal [warna jingga/merah-oren]
1 biji mangga muda
3 batang kacang panjang [racik]
5 helai daun salad
2 kuntum bunga kantan [racik halus]
8 tangkai cili padi [racik halus]
2 tangkai cili merah [racik halus]
1 s/b udang kering [ditumbuk kasar ]
5 s/b kacang tanah goren tnpa minyak [ditumbuk kasar]
3 labu kecil bawang besar [mayang]
2 pokok daun ketumbar [,ayang]
2 sudu besar sos ikan
gulla secukup rasa
5 biji limau kasturi - ambil jusnya

Cara:
1. Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4. Kiranya kurang masin boleh ditambah garam kerana sos ikan sudah masin.
5. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan som tam dan makan segera.

NOTA..tak perlu tambah garam kerana sos ikan ni masin...


Quote:

MamaFaMi ~~ wah..sah dah anak keturunan Hang Tuah..dok pantung sokmo..sorilah kakliza x pandai nak jawab laaa..kalau dekat usahkan sepiring..sebesen pun kakliza bagi...
muza ~~ cantik sangatlah tu.. buat dan kasi jiran..sama dapat rasa...selain tu boleh buat sayur lemak betik muda..gulai betik rempah tumis darat..
mummy jam ~~ pulut kuning ni boleh aje digandingkan dengan apa lauk ayam..daging or even ikan [kat Tganu ni]..
Krayolan mastura@tmmsb.com.my ~~ sib baik jatuh chenta sama fp..kalau ngan kakliza..ayyoyoyoyo...parah deyyyy... ..anyaway TQ..TQ so much...
Krayolan ~~ mahap la..kakliza x pernah makan KIMCHI ni..belum pernah cuba lagi..InsyaAllah 1 ari nanti bolehlah cuba...
Penyulawa ~~ apa nak tunggu p Thailand baru makan..dah ada resepi ni..sila buat jela...puas makan... so takderlah kak liza kejam sebab dah bagi resepi tu....
tok selampit ~~ no problem..kalau nak..jika lalu kat umah tu laung je la...dekat kannnn...
nabialishad ~~ kebanyakan hantaran sekarang jadi turun temurun orang dulu2..no no hal la kalau back to past/future tu..banyak contoh2 dalam majalah dah le ni..cuma nak tambahkan kreatibiti kita jer..
Mama Leen aslinda217@yahoo.com ~~ kak liza rasa somtam ni masakan siam/thailand sebab kat sana mmg banyak kerabu gini..









View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net