Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 27-Aug-2006 13:32 Email | Share | Bookmark
Ikan Bakar Sambal Mangga.... Terung Goreng

Ikan Bakar
Ikan Kembung Bakar
ambal Mangga
Terung Goreng


IKAN BAKAR

Bahan

Ikan [kebung/cermin/selar/siakap atau sebarang jenis ]

Bahan Mesin
5 cm kunyit hidup
5 tangkai ciliapi
1 ulas bawang putih
garam

Cara
1. Gaulkan semua dan sapukan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
3. Hidangkan dengan sambal mangga atau air asam.




SAMBAL MANGGA
Bahan

5 biji cili merah
7 bijij cili api
3 cm belacan
garam
mangga [cincang]

Cara
1. Tumbukkan [mesinkan] semua bahan kecuali mangga sehingga agak hancur.
2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga cincang.
3. Hidangkan dengan ikan bakar.




TERUNG GORENG
Bahan

Terung panjang
serbuk kunyit
garam
bawang besar [mayang]
cili merah [mayang]
minyak

Cara
1. Terung dibelah 2 dan potong pendek. Gaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Panasakan minyak dan gorengkan terung sehingga masak.
3. Masukkan terung dalam pinggan.
4. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan gorengkan cili merah dan bawang sehingga layu.
5. Angkat bawang dan cili merah dan masukkan dalam pinggan berisi terung.
6. Hidangkan.


Quote:

adekmanja ~~ mmg kalau nak diet yg baik..elok makan ikan bakar ..tapi kalu cicah samba l mangga ni..rasanya hilang abis diet kak liza...makain banyak makan tu ada laaa..
americanchoc ~~ kakliza rasa kalau bakar dalam m/wave ni nak kena gunakana m/wave dish kot...sorilah kakliza x pernah gunakan m/wave bakar kek..sebab tak der comvectional tu...
nabialishad ~~ aduiii mana tahannnnn...sian diaaaa..
tikah ~~ terung tu goreng macam goreng ikan biiasa tu..kalau nak gunakan olive oil..parahla badan..cara yg tikah cakap tu..aduhai..tak pernah buat laa...
muza ~~ apasal nak tenguk aja..jomlah kita buat pulak...
MamaFaMi ~~ sian dia.. nampaknya sikit ari lagi adalah sambal amngga kat fp MamaFaMi pulak ni.. kalau payah cari ikan nak bakar..tangkap ayam dan bakar jer..
rosleenda aslinda217@yahoo.com ~~ boleh sesangatlah nak jadi jiran kak liza..boleh kak liza buat2 malas.. dapat jer makanan dari Leen...
mommy DL,NJ&DI azza@isis.org.my ~~ tula pasal..mmg nak kasi U terliur pungggg...
itot ~~ lor ada spy rupanya... dok intip kak liza dan MamaFaMi... keep lokking somemore yeaaaa...
Krayolan ~~ kakliza tinggal kat Kg Baru .. ahaaa..jejak kasih pulak yer...
masita daut azleeta_68@yahoo.com ~~ amacam..sempat tak buat sambal mangga tu..best tak?
nic ~~ kakliz apun dok terliur juga.....mmg sedap cicah ngan ikan bakar..nak pulka ikan baru naik dari laut..fuhhhh..dasattt..hilang diet..
aureanayz ~~ kalau tak tahan..jom kita buat.. kalau takder mangga..cincang jer jer epal hijau muda tu...
mummy jam ~~ kalau mangga masak sikit2 tu mmg sedap lenyek buah tu buat sambal belacan..
Krayolan ~~ kakliza mmg ada buat kelas kat bakery Hana kat Kg Baru tu.. tapi le ni dia banyak hal so takleh buat lagi.. bolehlah mai umah pondok kak liza..
unnamed salinasu@tm.net.my ~~ boleh gantikan yogurt tu ngan whipping cream tapi kena add lemon jus sikit..
kuchai ~~ alahai..jangan gitu.. marilah masuk fp kakliza lagi...






View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net