;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 31-Aug-2006 20:23 Email | Share | Bookmark
Nasi Paprik Ayam

Nasi Paprik
arini cuti merdeka..waktu lunch semuanya ada kat rumah dan makan apa yg telah kakliza masak..sambil meratah2..so tinggal sikit jer lauk
oleh kerana malas nak masak lauk pauk untuk dinner..so kakliza masak jer...




NASI PAPRIK AYAM

Bahan:

500 gm isi ayam [boleh juga gunakan ayam..potong kecil
6 biji cili api [diketuk]
3 ulas bawang merah [dimayang halus ]
2 ulas bawang putih[dimayang ]
1 btg serai [diketuk]
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
3 btg kacang panjang [dipotong pendek]
Garam secukup rasa
sedikit minyak masak
daun limau purut [ koyakkan]

CARA-CARA
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Bila kekuningan, masukkan cili api.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air
4. Selepas menggelegak, masukkan isi ayam dan daun limau purut.
5. Biarkan ayam lembut.
6. Hidangkan ngan nasi putih.


Quote:

itot ~~ a'ah..kalau dapt jadi no 1 dalam apa acara pun sure seronok abisss..mmg nai paprik ni kalaua da daun limau purut tu..sedap dn wangi jer...

MamaFaMi ~~ janglah puji sangat.. anti abislah pecah kerusi tempat kakliza duduk ni...
muza ~~ mmg nasi paprik ni so simple ye so nyummyyy... cepat pulak nak siapkan tu...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net