Want your
own Fotopage?








 
;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Sep-2006 10:41 Email | Share | Bookmark
Biskut Almond London



BISKUT ALMOND LONDON

Bahan – bahan

250 gm mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum .........]
1/2 cawan tepung jagung ........]
1/2 cawan tepung naik sendiri...] ayak semua
1 s/k emplex [optional] ]

Badam yang sudah dibakar
Coklat masakan - cairkan cara double boiling.

Cara membuatnya
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.
3. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
5. Bubuh badam di tengah - tengah dan buatkan bentuk bujur.
6. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .
7. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.
8. Sejukkan dahulu baru disimpan.


[quote]
Quote:
[size=10][color=green]
MamaFaMi ~~ so far mmg kueh ni dalma list tempahan tapi kakliza x mahu amik order sebab nak relax dan relax sepuas hati...
adekmanja ~~ nasib baik umah jauh..so x ah order...aceli kakliza ni buat untuk fmaili jer.. x larat nak amik tempahan..sebab nak relax2 so malam boleh p terawih tanpa ingat tempahan kueh orang...
muza ~~ W'salam...buat biskut banyak2..pastu bila dah sejuk betul baru celupkan...
eaishah ~~ Alhamdulillah...sama-sama kasih..semoga dapat dimenafaatkan ilmu masakan ini..
sha ~~ kalau nak buat biskut..jika 1 adunan selalunya kkliza gunakan senduk kayu jer.. pukul sampai gula tu larut dalam butter..dn nampak ringan jer..tak perlu gunakan mixer..kecuali banyak adunan..so le ni boleh belajar buat biskut raya laaa ...InsyaAllah akan kak liza tuliskan resepi samperit tu.
nurul mada madagarage@yahoo.com.my ~~ w'salam..selamat berpuasa to U too..ok..nanti kkliza akan p jenguk.. n TQ 4 the wish..
muni ~~ emplex ni serbuk putih macam baking powder jugak..cuma fungsinya untuk merangupkan bskut terutama biskut yg besar2 bentuknya..InsyaAllah kita akan dapt keberkatan Ramadhan ini..menu sahur tu selalunya kakliza tambah sayur baru masak/tumis atau ikan g baru goreng..atau just nasi goreng ngan acar buah dan ikan masin ker...
aeiman's dad ~~ Selamat berpuasa...semoga aibadah kita diberkati...
nabialishad ~~ amboiiii..nak kacau yer...nanti kak liza PM u kat forum cari nun...no tepun pun boleh kasi..don wori...mmg kakliza gunakan acuan picit yg tekan ngan jari tu ler.. macam dalam posting tart kakliza disini dan juga forum cari nun..
izan ~~ Selamat berpuasa juga buat Izan n famili..semoga ibadah kita semua diberkati..jgnanlah tak konfiden.. try sikit dulu..
test tenguk..banyak resepi kat web ni boleh dipercayai..
rossya ~~ kakliza x niaga bulan ramadhan..kakliza suka nak relax dan p surau pagi2..n balik jahit langsir ker..baju ker.. then malam p masjid buat terawih..InsyaAllah..
mummy jam ~~..lonjong dan london tu nampak bunyinya macam sama jer.. tu pasal depa panggil gitu kot...
rozzan ~~ W'salam..kakliza pun dah plan nak try buat hazelnut juga tahun ni..
salinasu salinasu@tm.net.my ~~ SELAMAT BERPUASA buat Salina juga..sama-sama kasih dekk...
rozie ~~ tunggu coklat tu agak pekat sikit..dan tunggu titisan coklat tu habis baru masukkan dlam papercup tu..
dalila dalila_cubby ~~ dah cuba buat ker...
missy ~~ tak perlu sampai lembut sangat..sekadar campuran butter dan gula sebati...
linda tawlin2001 ~~ kkliza rasa kalau biskut susu tu takder la.. sorilaa...
zaraasyira zai5703 ~~ emplex ni sejenis perangup kueh..warna putih amcam baking powder tu..
ERNA cuckoo_sox ~~ w'salam..kakliza selalu gunakan cawan measurement yg beli khas kat kedai bakery tu.. atau gunakan 1 saiz cawan biasa yg minum teh tu jer
chart buchart71 ~~ Waalaikumusalam..so far kkliza gunakan badam..x pernah jumpa badam jadi gitu..kemungkinan badam tu jenis kurang bermutu...gred B kot...
chart buchart71 ~~ boleh tenguk resepi Biskut Hazelnut Ball
liz inaham_87 ~~ sori arr..kkliza x pernah buat biskut tu..
zai ~~ sorila..kkliza selalunya sekali adun kukis ni 2 adunan ..n x pernah kira pulak..kkliza celup coklat tu gunakan penyepit makanan yg kecil sekali tu...
linda tawlin2001 ~~ nanti kkliza buat dan tuliskan resepinya..
sue saveme_zero ~~ double boiler tu adalah kaedah memasak dimana maenggunakan periuk kecil yg dimasukan bahan makanan [coklat] dalam periuk yg lebih besar yg ada air dn dipanaskan dengan api yg perlahan sehingga bahan tersebut cair..selalunya kaedah ini digunakan untuk mencairkan cooking coklat..
nik simanis_nik ~~ silakan..semoga berjaya...
unnamed ~~ kemungkinan coklat yg digunakan tu ada lah jenis yg bukan cepat mengeras..boleh campurkan sedikit cocoa-butter iaitu sejenis bahan untuk mencantikkan cooking coklat dan juga mengeraskannya..
ada syuehada95 ~~ 1 s/k emplex tu adlah jika mahu masukan..empelx adalah bahan untuk merangupkan biskut..
ada syuehada95 ~~ mmg sedap..
zura khaizurasss ~~ emplex ni putih macam baking powder atau soda bikarbonat..boleh dibeli kat kedai jual bahan kek/biskut..
amisah melaweng ~~ biskut ni kena simpan dalam bekas kedap udara sementara nak celupkan coklat..kalau tak letak emplex..jika dijaga/simpan dalam bekas kedap udara..insyaAllah x jadi lemau...
shalful bahrin abdullah salisteei@yahoo.com ~~ TQ...
zaraasyira zai5703 ~~ w'salam..alhamdulillah seronok kkliza baca...swemoga zara gembira dengan resepi yg ada disini...
inadanish ~~ belum cuba belum tahu..selamat mencuba..
chempaka orchid_ariezaneda ~~ w'salam...kkliza tumpang simpati..cuba campurkan cocoa-butter dalam cooking coklat tu..semoga berjaya
Fatimah balqisyia ~~ cuba masukkan cocoa-butter dalam cooking coklat semasa mencairkannya..jika tiada cooking butter masukkan shortening pun ok..kkliza gunakan penyepit makanan yg kecil..













View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net