;

By: hanie liza

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 17-Sep-2006 16:23 Email | Share | Bookmark
Pisang Rebus dan Fruit Koktel Drink

 
 
 
tajuk ni kedengaran rasa macam makanan orang lama jer...tapi bila makan..rasanya memang sedap..
cara buatnya senang...sebaiknya gunakan pisang nangka sebab ia rasa lemak masam-masam ..masak cara rebus jer dan just hidangkan..

sesuai untuk minum petang atau berbuka puasa..
hidangkan dengan Fruit Koktel Punch [air buah-buah campur]



PISANG REBUS

Bahan

pisang nangka
kelapa parut muda
gula perang [brown sugar]
garam

Cara
1. Pisang dikeratkan kedua-dua hujungnya dan basuh.
2. Masukkan pisang, air dan garam dalam periuk.
3. Masakkan sehingga mendideh dan toskan air.
4. Hidangkan dengan kelapa muda yg telah diparut [boleh gunakan kelapa biasa tapi hanya gunakan yg putih saja] dan juga gula perang.





FRUIT KOKTEL DRINK

Bahan

1 liter oren susu
1 cawan kecil [150 ml ] yogurt perisa buah
1 tin fruit koktel
ais ketul

Cara
Campurkan semua bahan dan hidangkan.


Quote:
ida ~~ nostalgia lama ...tapi kakliza wondering jambu arang tu camner rupa yer..sorilaaa..ada gak yg kkliza blurrr ni...
min ~~ kakliza gunakan peris buah2 [mangga/peach] dan semua fruit koktel tu [air dan buahnya sekkali] kalau dikisar tak sedap..so just biarkan buah tu gitu jer..
MUZA ~~ kiranya teringat kenangan lama lah yer...
MamaFaMi ~~ no problemooo...kkliza gunakan pisang nangka yg masak..pisang ni memang sentiasa kulit warna hijau..muda or dah ranum..sama jer kolor dia..
kuzi ~~ orang kata..banyak jalan banyak pemandangan..banyak baca banyak pengetahuan..banyak masak..kenyang makan...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net